Ukazale na teškoće
0

Apel Majki enklave Srebrenica i Žepa u povodu Međunarodnog dana ljudskih prava

FENA
(Foto: Darko Zabuš/Arhiv/Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Arhiv/Klix.ba
U povodu Međunarodnog dana ljudskih prava danas se Udruženje "Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa" oglasilo saopćenjem za javnost u kojem još jednom ukazuju na teškoće s kojima se suočavaju.

"Koristimo se prilikom, da danas, kada svijet obilježava ljudska prava, jednakost i slobode, ukažemo na probleme ljudi koji su preživjeli genocid u Srebrenici, te podsjetimo da se još suočavamo s ljudima koji negiraju geneocid, a neki od njih to čine javno likujući", navodi se u saopćenju.

Istče se, istovremeno, da se ulažu ogromni napori u pronalasku posmrtnih ostataka najmilijih, traganju za informacijama i činjenicama, te da i na tom putu nailaze na opstrukcije i laži.

"Od nas se kriju mjesta na kojima su posmrtni ostaci naših najmilijih! Zar majka nema pravo da zna gdje su joj kosti djece? Zar dijete nema pravo da zna kako mu je ubijen otac? Zar sestra ne može otići na mezar brata?", pitaju se u Udruženju.

Iz Udruženja, nadalje, navode da često slušaju lažna svjedočanja, te da je minimiziranje genocida svakim danom sve veće, iako oni iz dana u dan ulažu sve više napora kako bi kosti našle smiraj, a preživjeli istinu.

"Teško je danas, na Dan ljudskih prava, znati činjenicu da su nam djecu ubili, potom kosti razbacali kako ih mi nikada ne bismo našli, a onda na tom projektu napravili legalnu kategoriju u BiH, koja se zove Republika Srpska", navodi se u saopćenju.

Kako se dalje navodi, tužno je, danas na Dan ljudskih prava, znati da su ubistva, silovanja, protjerivanje, mučenje i naposlijetku genocid, nagrađeni tako što je jednoj strani sve oprošteno, a pri tome su dobili dio BiH samo za sebe.

U istom tom dijelu BiH, tom famoznom manjem entitetu, danas ne postoje nikakva ljudska prava za druge, za one koji nisu Srbi. No, poručujemo danas, na dan ljudskih prava, i prijateljima i neprijateljima da ćemo ustrajati u našoj borbi, ma koliko ona zamorna i naporna bila. Naši ubijeni zaslužuju mnogo više, a mi ćemo dati sve od sebe da to i ostvarimo, bez obzira što je poštovanje ljudskih prava danas samo misaona imenica i privilegija bogatih i razvijenih zemalja, stoji u saopćenju.