{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dautbašić: U Njemačkoj ima najviše lažnih azilanata iz BiH

F
23.6.2014. u 12:19
0
7
Dautbašić: U Njemačkoj ima najviše lažnih azilanata iz BiH
0
Dautbašić: U Njemačkoj ima najviše lažnih azilanata iz BiH
Šef Monitoring tima za praćenje primjene bezviznog režima Bakir Dautbašić kazao je danas Agenciji FENA da, prema posljednjem izvještaju Frontexa, i dalje ima određeni broj lažnih azilanata iz Bosne i Hercegovine u zemljama Evropske unije, odnosno najviše u Njemačkoj.
"Procentualno, više od 95 posto njih je u Njemačkoj, što jeste i bilo očekivati imajući u vidu činjenicu da će Njemačka vrlo brzo u svom zakonodavstvu proglasiti BiH sigurnom zemljom tako da će postupci za azil biti znatno smanjeni. Možemo to, na neki način, smatrati kao jednu vrstu 'lova u mutnom' naših lažnih azilanata dok ta odluka ne stupi na snagu", kazao je Dautbašić.

Po njegovim riječima, Monitoring tim se sastao prošle sedmice i donio određene zaključke.

"I dalje ćemo monitorirati stanje na našoj granici, ali isto tako i prikupljati zvanične podatke od naših kolega sa šengen granica. U ovom momentu nema nikakvih problematičnih situacija, odnosno BiH u potpunosti ispunjava svoje obaveze, a što je i naznačeno od naših međunarodnih partnera", kazao je Dautbašić.

Naveo je da je zaključno s 1. majem ove godine bilo 2.000 lažnih azilanata iz BiH, od toga je 1.753 u Njemačkoj.

Albanija je imala 3.176 lažnih azilanata, Makedonija 2.049 i Srbija 4.782.

"Sve ove zemlje imaju više od 95 posto lažnih azilanata u Njemačkoj. Na sve ostale zemlje Evropske unije otpada nekih pet posto", kazao je Dautbašić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: