{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dautbašić: Lažnih azilanata iz BiH u Njemačkoj je sve manje

F
29.4.2013. u 13:03
1
2
Dautbašić: Lažnih azilanata iz BiH u Njemačkoj je sve manje
1
Dautbašić: Lažnih azilanata iz BiH u Njemačkoj je sve manje
Situacija u vezi s lažnim azilantima je znatno bolja i posljednji izvještaji upravo upućuju na to da brojevi lažnih azilanata iz Bosne i Hercegovine u Njemačkoj opadaju iz sedmice u sedmicu, iz mjeseca u mjesec, a u drugim zemljama nemamo bilo kakvih povećanja koja bi bila bilo kakva vrsta zvona za uzbunu.
Ovo je danas za Agenciju Fena kazao šef Monitoring tima za praćenje primjene bezviznog režima Bakir Dautbašić.

"Dakle, u svim ostalim zemljama Evropske unije i Šengena nemamo problema, u Njemačkoj broj opada, tako da možemo biti zadovoljni, ali mjere se i dalje poduzimaju. Svi oni planovi i aktivnosti, od katkoročnih do srednjoročnih i dugoročnih mjera, koje smo mi kao Monitoring tim poduzeli, one se ispunjavaju"; kazao je Dautbašić te dodao da je naredni redovni sastanak Monitoring tima 13. maja u Banjoj Luci.

Nemamo, ističe Dautbašić, u ovom momentu bilo kakvih neuralgičnih situacija kao što je to bilo prije nekih pola godine.

Po njegovim riječima, rješavanju ovog problema doprinijela je saradnja, ne samo sa zemljama u kojima se tražio azil, nego i sa zemljama regiona, prije svega sa kolegama iz Republike Hrvatske, Slovenije, Mađarske, dakle zemalja koje se u zoni Šengena.

"To je jedna dobra komunikacija, saradnja i razmjena informacija koja je dovela do toga da se taj broj smanji. Nadamo se da će ovaj trend ostati i do kraja ove godine, jer primjetno je da i iz drugih zemalja opada broj lažnih azilanata, što je dobro. Očekujemo da će ova saradnja da urodi plodom i ubuduće", kazao je Dautbašić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: