{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dautbašić: Smanjio se broj lažnih azilanata iz BiH u Njemačkoj

F
1.4.2013. u 16:33
0
5
Dautbašić: Smanjio se broj lažnih azilanata iz BiH u Njemačkoj
0
Dautbašić: Smanjio se broj lažnih azilanata iz BiH u Njemačkoj
Bakir Dautbašić
Šef Monitoring tima za praćenje primjene bezviznog režima Bakir Dautbašić kazao je danas Feni da je, prema posljednjim izvještajima, manje lažnih azilanata iz Bosne i Hercegovine u Njemačkoj.
Prema njegovim riječima, i u ostalim zemljama brojevi su već rapidno opali, što je dobro.

"Također je jako dobra vijest i činjenica da je opao broj lažnih azilanata i u samoj Njemačkoj, što je plod mjera puno intenzivnije kooperacije, koordinacije s kolegama iz Evropske unije, iz tih zemalja, kako same Njemačke tako i drugih država", kazao je Dautbašić.

Može se sada reći, dodao je on, da je taj broj znatno opao. Izrazio je nadu da će taj broj i dalje da opada i "da neće više dolaziti do ovako neuralgičnih situacija s eskalacijom broja lažnih azilanata u EU“.

"Posljednji sastanci koji su obavljeni u Briselu sa zvaničnicima zemalja zapadnog Balkana prošli su na način da je BiH bila upozorena zbog neispunjavanja određenih obaveza koje su bile još u Mapi puta za viznu liberalizaciju, pogotovo kad je u pitanju razmjena policijskih baza podataka i uspostava tog servera koji je, možemo sada reći, profunkcionisao u punom kapacitetu. Ovaj preduslov mislim da možemo smatrati okončanim", kazao je Dautbašić.

U svakom slučaju će, dodao je on, kolege iz EU dati svoj sud i vjerovatno da će u neko dogledno vrijeme eksperti EU posjetiti Direkciju za koordinaciju policijskih tijela i sami se u to uvjeriti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: