{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Broj azilanata iz BiH u Njemačkoj porastao za 317 posto!

S
24.7.2013. u 08:16
61
18
Broj azilanata iz BiH u Njemačkoj porastao za 317 posto!
61
Broj azilanata iz BiH u Njemačkoj porastao za 317 posto!
Sa današnje ceremonije (Foto: Anadolija)
Bezvizni režim EU za BiH nije ugrožen nakon povećanja broja zahtjeva za azil iz BiH za 13 posto tokom maja, te nema nikakvog razloga za bilo kakvu paniku, rekao je Srni šef Monitoring tima BiH za viznu liberalizaciju Bakir Dautbašić.
"Bilo je povećanja i u prošloj godini, ali riječ je o malim procentima. Ove brojke nisu u ovom momentu toliko problematične, a mi kao Monitoring tim kontinuirano radimo na tome da ti procenti budu što manji u narednom periodu", naglasio je Dautbašić.

On je napomenuo da je BiH svoje obaveze iz "Mape puta" završila u najvećoj mjeri. "Svjedoci smo da je nedavno počelo zaprečavanje prijelaza pogodnih za ilegalne prelaske sa Crnom Gorom, da je na teren izašla kompanija koja će obaviti taj posao i da već zatvara određene šumske puteve", rekao je Dautbašić.

Dautbašić je podsjetio i da su ministar bezbjednosti BiH Fahrudin Radončić i zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renco Davidi 19. jula pustili u rad server za policijsku razmjenu policijskih baza podataka, što je bio jedan od najvažnijih preduslova za viznu liberalizaciju.

"Antikorupciona agencija na nivou BiH radi, zapošljava državne službenike tako da smo mi u tom smislu obavili sve poslove", zaključio je Dautbašić.

Broj zahtjeva za azil iz BiH u maju je povećan za 13 posto, pokazali su najnoviji podaci Evropske agencije za vanjske granice Frontexs u izvještaju o monitoringu efekata vizne liberalizacije.

Iz podataka je vidljivo da su od 19. do 22. sedmice 2013. godine bila 144 zahtjeva za azil iz BiH, dok je od početka godine do 22. sedmice ukupno zabilježeno 949 zahtjeva.

U poređenju maj 2012. - maj 2013., broj azilanata iz BiH je više za 21 posto, a u istom periodu je najveći porast tražilaca azila za Njemačku, u kojoj je broj porastao za čak 317 posto. U 22 sedmice ove godine zabilježeno je 598 tražilaca azila za Njemačku, 111 za Švicarsku, 160 za Švedsku i 43 za Belgiju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: