BiH
756

Dašak sreće u Topčić Polju: Mještani dobili materijal za gradnju kuća

Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Humanitarna organizacija "Merhamet" danas je počela podjelu donacija u građevinskom materijalu mještanima Topčić Polja za obnovu svih kuća koje su oštećene katastrofalnim poplavama i klizištima koje su pogodile našu zemlju sredinom maja tekuće godine.

Sredstva koja su danas donirana vrijedna su 100.000 KM, a usmjerena su na rekonstrukciju 91 oštećene kuće. Riječ je o sanaciji krovnih konstrukcija, podnih drvenih obloga te vodovodno-kanalizacione mreže oštećenih stambenih objekata u Topčić Polju.

Predsjednik "Merhameta" Hajrudin Šahić je kazao kako je potrebno da i drugi pruzmu konkretne akcije u realizaciji svojih projekata.

"Mi smo nedavno potpisali protokol i preuzeli obavezu da saniramo krovove, vodovod i kanalizaciju. Narednih dana ćemo izvršiti podjelu donacija i želimo poslati poruku da se i ostali konkretno uključe u pomoć ovim ljudima prije zime", kazao je Šahić.

Načelnik Općine Zenica, Husejin Smajlović izrazio je zadovoljstvo što se danas krenulo sa realizacijom projekta, te je istakao da će i u narednom periodu bito poduzete ave aktivnosti da ljudi kojima su kuće uništene u poplavama, zimu dočekaju u toplim domovima.

Prvi mještanin koji je primio donaciju od Merhameta je Sabahudin Bahtić.

"Danas sam preuzeo materijal što mi je dodijelio Merhamet i hvala im svima, posebno načelniku Smajloviću. Dobit ću krov nad glavom prije zime, a na kući ću raditi sa svojom djecom", kazao je Bahtić.

Sredstva za obnovu kuća su prikupljena tokom humanitarne akcije "Pomoć za stanovništvo poplavljenih područja" koju je "Merhamet" pokrenuo nakon katastrofe koja je zadesila našu zemlju i ujedno je prvi konkretni projekat sanacije optećenih stambenih objekata na područjima BiH.