{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dani otvorenih vrata OSBiH: Sarajevski učenici u posjeti kasarni Rajlovac

F
26.11.2014. u 14:20
5
6
Dani otvorenih vrata OSBiH: Sarajevski učenici u posjeti kasarni Rajlovac
5
Dani otvorenih vrata OSBiH: Sarajevski učenici u posjeti kasarni Rajlovac
U povodu obilježavanja "Dana Oružanih snaga BiH" (OSBiH), 1. decembra danas je u kasarni "Rajlovac" u Sarajevu upriličena manifestacija "Dani otvorenih vrata".
Kasarnu OSBiH u kojoj je, među ostalim, stacioniran određeni broj bataljona Brigade taktičke podrške (BrTP) posjetili su učenici sarajevskih osnovnih škola i djeca iz vrtića, gdje su bili u prilici upoznati se o naoružanju i vojnoj opremi kojom raspolažu pripadnici OS.

Učesnike skupa pozdravio je pomoćnik načelnika Štaba za civilno-vojnu saradnju Komande BrTP-a pukovnik Admir Delić, koji je uz iskazanu dobrodošlicu podsjetio da je ovaj događaj jedan u nizu sličnih skupova, organiziranih uoči i u sklopu obilježavanja Dana OSBiH.

Pojasnio je da je posjeta kasarni OSBiH prilika da se mališani i njihovi pratioci upoznaju s pripadnicima Bataljona vojne policije, Deminerskog i Vojno-obavještajnog bataljona te Bataljona pritivzračne odbrane i pripadnicima Počasne jedinice OSBiH.

Kako je novinarima kazala oficir za informiranje BrTP-a poručnica Suada Kadrić, manifestacija "Dani otvorenih vrata" upriličena je radi jačanja i obogaćivanja saradnje s civilnim strukturama, odnosno lokalnom zajednicom te prezentiranja postignuća u okviru OSBiH.

Naglasila je da se slične aktivnosti organiziraju širom BiH, a da su pod okriljem BrTP-a "Dani otvorenih vrata" održani i u Tuzli, gdje je stacioniran Oklopni bataljon ove brigade i četa ABHO-a, kao i u Derventi i na Palama gdje su smješteni Inžinjerijski i Bataljon veze.

Najmlađi posjetioci prisustvovali su različitim pokaznim vježbama tokom kojih su pripadnici Vojne policije demonstrirali najviši stepen obučenosti i profesionalizma te umješnosti u rješavanju najsloženijih i sigurnosno rizičnih situacija.

Gosti nisu krili oduševljenje viđenim, a naročitu pažnju izazvale su različite simulacije taktičkih situacija i postupaka koje su rješavane uz primjenu borilačkih vještina, a njihovu pozornost privukle su i različite vrste lakog i teškog naoružanja, te deminerske opreme, karakterističnih za formaciju i strukturu OSBiH.

U sklopu druženja pripadnika OSBiH s najmlađim gostima upriličen je i obilazak lokaliteta na kojem je stacioniran Helikopterski skvadron Zračnih snaga.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: