{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Danas u Sarajevu zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije

4.11.2015. u 07:53
13
39
Danas u Sarajevu zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije
13
Danas u Sarajevu zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije
Aleksandar Vučić i Denis Zvizdić
Danas će u Sarajevu biti održana zajednička sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Srbije. U 9 sati bit će upriličen svečani doček delegacije Vlade Srbije na platou ispred zgrade institucija BiH. Početak zajedničke sjednice VMBiH i Vlade Srbije zakazan je za 10:30 sati.
Predstavnici organa izvršne vlasti dviju zemalja u 13 sati trebali bi potpisati sporazum i nakon toga održati press konferenciju.

Delegacija Vlade Srbije, predvođena srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem, doputovala je sinoć u Sarajevo, a u hotelu Evropa je upriličen svečani prijem.

Srbijansku delegaciju na sarajevskom aerodromu dočekala je delegacija Vijeća ministara BiH predvođena zamjenikom predsjedavajućeg tog vijeća i ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirkom Šarovićem. Dočeku je prisustvovao i ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević.

Zvizdić je naglasio da će današnja sjednica doprinijeti jačanju regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa, te stvaranju pretpostavki za jačanje ekonomskih odnosa. Zaključio je kako je dalje jačanje ekonomskih odnosa dobra pretpostavka i za jačanje političkih.

Premijer Srbije je, nakon što se zahvalio na gostoprimstvu, naglasio da je sutrašnja zajednička sjednica mnogo važnija za Srbiju i BiH i sve njihove narode nego poruka koju šalju Evropskoj uniji, jer je "ključno da se naši ljudi osjećaju bolje i sigurnije".

Vučić je naveo da je Srbija za BiH drugi trgovinski partner ali da će se "boriti" da BiH postane prvi, te dodao da BiH postaje sve važnija za Srbiju u koju sve više izvozi.

Na kraju je naglasio da dvije države imaju "čisti" interes, ali prije svega je potrebno da Srbi, Hrvati i Bošnjaci što prije shvate da moraju da žive zajedno.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: