Doći će hiljade vjernika
51

Danas u Pruscu počinju 502. dani Ajvatovice

FENA
Na lokaciji Musale u Pruscu kod Donjeg Vakufa danas će biti upriličena svečanost otvaranja ovogodišnjih 502. "Dana Ajvatovice“.

Prema najavama iz Organizacionog odbora i Muftijstva Travnik manifestaciju će otvoriti Salmir Kaplan, ministar kulture i sporta u Vladi Federacije BiH.

U programu svečanosti sudjelovat će: hor „Mehmed Fatih“ Muzičke škole Ilidža, hor "Elči Ibrahim-pašine medrese“ iz Travnika, hafiz Ibrahim ef. Bektaš te solisti Lejla Jusić i Armin Muzaferija.

Osim u Pruscu, Donjem Vakufu, Gornjem Vakufu/Uskoplju, Jajcu, Travniku i Novom Travniku neki od sadržaja iz programa "Dana Ajvatovice“ bit će upriličeni u Fojnici, Stocu i Vitezu.

U narednih petnaest dana u ovim gradovima planirane su promocije knjiga, prezentacije određenih studija, tribine, koncerti, izložbe i pozorišne predstave.

Centralni događaj je u nedjelju 24. juna kada će hiljade vjernika iz BiH i inostranstva krenuti prema Ajvaz-dedinoj stijeni i Ajvatovičkoj livadi, na kojoj se svake godine organizira prigodan vjerski program.

Za Ajvaz-dedu legenda kaže da je pronašavši dobro planinsko vrelo nastojao dovesti vodu u Prusac, koji je oskudijevao vodom. Nedaleko od samog vrela ispriječila mu se stijena duga 74 a široka 30 metara. Narodna predaja kaže da se Ajvaz-dedo četrdeset dana uzastopno ranim sabah-namazom obraćao Bogu da stijenu rastavi. Četrdeseto jutro učeći dovu nakon sabah-namaza je zaspao i u snu vidio kako su se dva bijela ovna sudarila i stijena se rastavila. Kada se probudio vidio je stijenu rastavljenu. Nakon toga je Ajvaz-dedo sagradio vodovod od drvenih cijevi i proveo ga kroz tu stjenu do Prusca.

Nije poznato koliko je ovaj vodovod bio u ispravnom stanju nakon smrti Ajvaz-dede, ali se zna da je prvi popravak vodovoda izvršio šejh Hasan Kafi Pruščak. Zatim ga je obnovio bosanski namjesnik Miralem-paša početkom 1785. godine. Ovaj vodovod koristio je Pruščacima sve do 1931. godine kada je Higijenski zavod iz Banja Luke napravio novi vodovod.