{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Danas u Pruscu počinju 502. dani Ajvatovice

F
10.6.2012. u 11:04
51
Danas u Pruscu počinju 502. dani Ajvatovice
51
Danas u Pruscu počinju 502. dani Ajvatovice
Na lokaciji Musale u Pruscu kod Donjeg Vakufa danas će biti upriličena svečanost otvaranja ovogodišnjih 502. "Dana Ajvatovice“.
Prema najavama iz Organizacionog odbora i Muftijstva Travnik manifestaciju će otvoriti Salmir Kaplan, ministar kulture i sporta u Vladi Federacije BiH.

U programu svečanosti sudjelovat će: hor „Mehmed Fatih“ Muzičke škole Ilidža, hor "Elči Ibrahim-pašine medrese“ iz Travnika, hafiz Ibrahim ef. Bektaš te solisti Lejla Jusić i Armin Muzaferija.

Osim u Pruscu, Donjem Vakufu, Gornjem Vakufu/Uskoplju, Jajcu, Travniku i Novom Travniku neki od sadržaja iz programa "Dana Ajvatovice“ bit će upriličeni u Fojnici, Stocu i Vitezu.

U narednih petnaest dana u ovim gradovima planirane su promocije knjiga, prezentacije određenih studija, tribine, koncerti, izložbe i pozorišne predstave.

Centralni događaj je u nedjelju 24. juna kada će hiljade vjernika iz BiH i inostranstva krenuti prema Ajvaz-dedinoj stijeni i Ajvatovičkoj livadi, na kojoj se svake godine organizira prigodan vjerski program.

Za Ajvaz-dedu legenda kaže da je pronašavši dobro planinsko vrelo nastojao dovesti vodu u Prusac, koji je oskudijevao vodom. Nedaleko od samog vrela ispriječila mu se stijena duga 74 a široka 30 metara. Narodna predaja kaže da se Ajvaz-dedo četrdeset dana uzastopno ranim sabah-namazom obraćao Bogu da stijenu rastavi. Četrdeseto jutro učeći dovu nakon sabah-namaza je zaspao i u snu vidio kako su se dva bijela ovna sudarila i stijena se rastavila. Kada se probudio vidio je stijenu rastavljenu. Nakon toga je Ajvaz-dedo sagradio vodovod od drvenih cijevi i proveo ga kroz tu stjenu do Prusca.

Nije poznato koliko je ovaj vodovod bio u ispravnom stanju nakon smrti Ajvaz-dede, ali se zna da je prvi popravak vodovoda izvršio šejh Hasan Kafi Pruščak. Zatim ga je obnovio bosanski namjesnik Miralem-paša početkom 1785. godine. Ovaj vodovod koristio je Pruščacima sve do 1931. godine kada je Higijenski zavod iz Banja Luke napravio novi vodovod.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: