{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Defile konjanika krenuo iz Donjeg Vakufa ka Pruscu

A
23.6.2012. u 22:47
0
30
Defile konjanika krenuo iz Donjeg Vakufa ka Pruscu
0
Defile konjanika, koji je jutros krenuo iz Karaule, prošao je danas kroz Donji Vakuf, te nastavio put ka Pruscu, gdje će sutra biti održana centrala svečanost vjersko-kulturne manifestacije 502. Dani Ajvatovice.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Više stotina konjanika, odjevenih u tradicionalnu nošnju, predefilovalo je kroz Donji Vakuf, odakle su, ispraćeni aplauzima više stotina građana ka Pruscu.

U nedjelju ujutro konjanici će tradicionalno krenuti ispred Handanagine džamije u Pruscu prema Ajvaz-dedinoj stijeni. Nakon toga bit će prozvani i bajraktari.

Nakon prolaska kroz stijenu i učenja dove, na platou Ajvatovice bit će održan svečani program manifestacije.

Predsjednik Organizacionog odbora Ajvatovice travnički muftija Nusret Abdibegović ranije je za agenciju Anadolija izjavio da ove godine na završnici manifestacije očekuje čak 60.000 vjernika iz cijele Bosne i Hercegovine, susjednih zemalja, te Republike Turske i Islamske Republike Iran.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Ajvatovica je najveće dovište muslimana u Evropi i jedno od najstarijih u Bosni. Duboko je ukorijenjena u identitet Bošnjaka. Smještena je u podnožju planine Šuljage i udaljena sedam kilometara od starog grada Prusca. Ajvatovica je specifičnost bosanskih muslimana, jer ima autohtoni karakter.

Ne zna se pouzdano kada je prvi pohod Ajvatovici održan, ali se zna da je Ajvatovica dobila ime po Ajvaz-dedi, islamskom učenjaku i dervišu koji je u 15. vijeku u Bosnu došao sa prostora današnje Turske. Nakon 1946. godine održavanje Ajvatovice bilo je zabranjeno, a tradicija je obnovljena 1990. godine. Jubilarna, 500. manifestacija održana je u junu 2010. godine.

Ajvaz Dedo, derviš i islamski učenjak koji se u 15. vijeku nastanio na prostoru današnjeg Prusca, nakon dugotrajne suše u ovom mjestu, 40 dana i 40 noćio učio je dovu na stjenovitom predjelu iznad kasabe. Prema predanjima o Ajvaz Dedi, četrdesetu noć od dolaska na dovište, stijena se razdvojila, a iz nje je potekla voda, koju i danas posjetioci Ajvaz Dedine stijene imaju priliku okusiti. Ajvaz-dedino dovište danas je mjesto susreta desetina hiljada muslimana iz BiH, regiona, Evrope i Azije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: