Danas u Beogradu sastanak Vučića, Dodika i Cvijanović povodom situacije u BiH

Danas u Beogradu sastanak Vučića, Dodika i Cvijanović povodom situacije u BiH
53
D. Be.
15.2.2020. u 07:22
124
komentara
53

dijeljenja
Danas u Beogradu sastanak Vučića, Dodika i Cvijanović povodom situacije u BiH Foto: EPA-EFE
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas će održati sastanke sa predstavnicima Srba iz zemalja regiona, a u fokusu će biti susret sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i predsjednicom entiteta RS Željkom Cvijanović.
Vučić je pozvao Dodika i Cvijanović povodom novonastale političke krize u BiH, a sve nakon posljednje odluke Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu. Kao što je poznato, zvaničnici iz RS-a bune se jer je sud odlučio da poljoprivredno zemljište pripada državi BiH, a ne entitetu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prije dva dana je specijalnom izaslaniku američkog predsjednika Richardu Grenellu prenio da je pomalo zabrinut zbog aktuelne situaciju u BiH. Dan poslije je poručio da je zabrinutiji zbog krize u BiH nego za odnose Beograda i Prištine.

Sastanak Vučića, Dodika i Cvijanović će početi u 11 sati u zgradi Glavnog sekretarijata predsjednika Srbije.

Vučić će razgovarati i sa predstavnicima Srba u Crnoj Gori nakon što se tamošnji Srbi bune zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti koje je donijela ta država.

"Mi sa Crnom Gorom želimo najbolje odnose, želimo Šengen i najbolju moguću saradnju. Neću dozvoliti da bilo ko vrijeđa Crnogorce koji su građani Srbije. Ali nećemo dozvoliti da se bilo ko iživljava nad srpskim narodom i mislim da može da ne poštuje elementarna prava i slobode srpskog naroda", rekao je lider Srbije.

Razgovorima će prisustvovati i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej.
Prijavi grešku


Komentari (124)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...