{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Danas sjednica Predstavničkog doma PSBiH

F
10.3.2010. u 07:32
0
0
Danas sjednica Predstavničkog doma PSBiH
0
Danas sjednica Predstavničkog doma PSBiH
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH trebalo bi da na sjednici sazvanoj za danas u Sarajevu razmatra Prijedlog amandmana II, III i IV na Ustav Bosne i Hecregovine, čiji su predlagači poslanici Stranke za BiH, s Mišljenjem Ustavnopravne komisije.
Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma nije podržala principe predloženih amandmana, a protiv je glasalo pet članova Komisije - tri iz stranaka iz RS-a te po jedan iz HDZ-a BiH i HDZ-a 1990.

Poslanici bi se trebali izjasniti o Prijedlogu zakona o protuminskom djelovanju u BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH, a kojim je predviđeno da Centar za uklanjanje mina u BiH bude transformiran u Agenciju za protivminsko djelovanje u BiH kao upravnu organizaciju u sastavu Ministarstva civilnih poslova.

Između ostalog, trebao bi biti razmatran Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH, koji je predložio poslanik Denis Bećirović. Predloženim zakonom propisuju se kazne za osnivače fašističkih organizacija, pripadnike, ali i za službene osobe koje dozvole registraciju ovakvih organizacija.

Pred poslanicima bi se trebao naći i Prijedlog revidirane strategije BiH za provođenje Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Prijedlog revidirane strategije BiH za provedbu Aneksa VII Dejtonskog sporazuma prošle je godine bio u parlamentarnoj proceduri. Podržan je u Predstavničkom domu, ali ne i u Domu naroda državnog parlamenta jer su protiv bili delegati iz srpskog naroda. Nakon što ovaj dokument nije usvojen u Domu naroda, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH provelo je aktivnosti na njegovoj doradi.

Uz ovaj dokument, Ministarstvo je sačinilo Okvirni program povratka 2009-2014. godina i Koncept za rješavanje pitanja nadoknade štete za imovinu koja ne može biti vraćena izbjeglicama i raseljenim osobama u smislu pripadajućih prava iz Aneksa VII Dejtonskog sporazuma s Akcionim planom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: