BiH
2

Sud danas odlučuje o produženju pritvora Živku Budimiru

SRNA
Hapšenje Živka Budimira (Foto: Arhiv)
Hapšenje Živka Budimira (Foto: Arhiv)
Sud BiH danas će donijeti odluku o prijedlogu Tužilaštva BiH za produženje pritvora za još dva mjeseca predsjedniku Federacije BiH Živku Budimiru i još četiri osobe osumnjičene za zloupotrebu položaja ili ovlasti, protivzakonito posredovanje te davanje mita, dara ili drugih oblika koristi.

Prijedlog za produženje pritvora, osim za Budimira, zatražen je i za Petra Barišića, Sauda Kulosmana, Ivana Jurčevića i Hidajeta Halilovića.

Na ročištu pred vanraspravnim sudskim vijećem, tužilac Oleg Čavka rekao je jučer da je Tužilaštvo BiH dokumentovalo koruptivne aktivnosti, te predočio snimljene telefonske razgovore između Budimira i određenih osoba koji se odnose na pomilovanje nekih osuđenika.

On je istakao da je tokom pretresa kabineta Budimira izuzeto više od 600 predmeta pomilovanja te dodao da je za 22 mjeseca pomilovano 205 osoba, u većini slučajeva ubica, silovatelja i trgovaca drogom.

"Utvrđeno je da je Budimir lično vodio tridesetak predmeta, a urgencije o pomilovanju pronađene su u njegovom kabinetu, kući u Mostaru i  automobilu", rekao je Čavka.

Dosadašnja istraga, kaže Čavka, utvrdila je da je Budimir prekršio Zakon o pomilovanju jer se nije konsultovao sa potpredsjednicima Federacije BiH, da je u velikom broju slučajeva neke osobe pomilovao dva puta, te da je u više navrata osobe osuđene na tri godine pomilovao na uslovne kazne, što nije po zakonu.

On je dodao da je Ministarstvo pravde u više navrata upozoravalo Budimira na njegove postupke, na šta on nije reagovao.

Tužiteljica Dijana Kajmaković je prijedlog za produženje pritvora Budimiru i njegovom savjetniku Petru Barišiću obrazložila činjenicom da su državljani Hrvatske, te da bi puštanjem na slobodu bili nedostupni pravosudnim organima.

Ona je izrazila bojazan da bi osumnjičeni puštanjem na slobodu utjecali na osobe koje su vršile urgenciju za pomilovanja, od kojih će, kako je rekla, dosta njih vjerovatno biti osumnjičeni.

"Svi uslovi za produženje pritvora su ispunjeni, a u suprotnom istraga u ovom predmetu bi se teško završila", zaključila je Kajmaković.

Budimirov branilac Almin Dautbegović zatražio je na početku ročišta izuzeće sutkinje Amele Huskić iz Sudskog vijeća jer se, kako je naveo, već negativno odredila prema apelaciji Ustavnom sudu BiH o određivanju pritvora.

On se posebno osvrnuo na način pribavljanja dokaza Tužilaštva, naglasivši da "sve što je prisluškivano, nije zakonito".

"Svi snimljeni razgovori nisu pokriveni sudskom naredbom za prisluškivanje i ne mogu se koristiti kao dokaz", rekao je Dautbegović.

Drugi Budimirov branilac Ragib Hadžić naveo je da nema nijednog dokaza da je Budimir tražio i primio i jednu KM za pomilovanje, te da to ne dokazuju ni transkripti Tužilaštva koji su predočeni Sudu.

"Nema osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo. Odbrana ne spori da je bilo poneke urgencije, a može li se to smatrati krivičnim djelom ili običnim propustom u radu", upitao je Hadžić.

Obraćajući se sudskom Vijeću, Budimir je jučer kratko rekao da nikada nije bježao od odgovornosti, a posebno ne sada kada želi dokazati nevinost.

Branioci Budimira, Barišića, Kulosmana i Jurčevića zatražili su od Suda BiH da odbije prijedlog Tužilaštva za produženje pritvora i izrekne mjere zabrane napuštanja mjesta boravka.