Mračna prošlost
526

Danas je 80. godišnjica osnivanja zločinačke NDH: Krvavi trag u historiji

Mersad Gušić
Prije tačno 80 godina osnovana je marionetska i kvislinška tvorevina Nezavisna država Hrvatska (NDH), nacistički projekt koji je potrajao svega četiri godine, ali koji je u tako kratkom roku u svjetskoj historiji ostavio krvavi trag.

Naime, u jeku Drugog svjetskog rata, tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji bližio se neminovan kraj, koja nije bila u stanju oduprijeti se strahovitoj ratnoj mašineriji Hitlerove Njemačke u čemu su hrvatski separatisti, oličeni u liku bivšeg austrougarskog oficira Slavka Kvaternika, vidjeli priliku za osamostaljenje Hrvatske, ali i ispunjenje hegemonističkih težnji za pripojenjem teritorija Bosne i Hercegovine.

Još od 5. aprila 1941. Ante Pavelić, preko radiostanice glavnog ustaškog stana "Velebit" iz svog egzila u Italiji pozivao je hrvatski narod na uspostavu hrvatske države, a pet dana kasnije Kvaternik je, u dogovoru s Hitlerovim izaslanikom Edmundom Veesenmayerom, proglasio uspostavu NDH putem Radija Zagreb u 16 sati i 10 minuta.

Ulazak Nijemaca u Zagreb
Ulazak Nijemaca u Zagreb

"Hrvatski narode, Božja providnost i volja našeg saveznika te mukotrpna višestoljetna borba hrvatskog naroda i velika požrtvovnost našeg poglavnika dr. Ante Pavelića te ustaškog pokreta u zemlji i inozemstvu odredili su da danas, pred dan uskrsnuća Božjega Sina, uskrsne i naša Nezavisna Hrvatska Država. Pozivam sve Hrvate, u kojem god mjestu oni bili, a naročito sve časnike, podčasnike i momčad cjelokupne oružane snage i javne sigurnosti da drže najveći red i da svi smjesta prijave zapovjedništvu oružane snage u Zagrebu mjesto gdje se sada nalaze te da cijela oružana snaga smjesta položi zakletvu vjernosti Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i njenom poglavniku. Cjelokupnu vlast i zapovjedništvo cjelokupne oružane snage preuzeo sam danas kao opunomoćenik poglavnika. Bog i Hrvati! Za dom spremni!" slavodobitno je tada, putem radija Zagreb, građanima poručio Kvaternik, uzevši sebi odmah funkciju premijera u privremenoj vladi, a nakon povratka Ante Pavelića službeno postaje drugim čovjekom NDH.

Vojska nacističke Njemačke ušla je u Zagreb sat kasnije, čime je odmah svima dato do znanja koliko je NDH zaista "nezavisna". NDH će, pokazalo se, biti kakva je jedino mogla biti tvorevina nastala voljom nacističke Njemačke i fašističke Italije u saradnji sa domaćim nacistima i fašistima. Prvog mjeseca nastanka NDH će donijeti rasne zakone koji su u mnogočemu bili rigorozniji od onih iz nacističke Njemačke.

Pod krinkom tih zakona o tzv. "čistoći Hrvatskog naroda" desili su se strahoviti zločini nad Židovima, Romima, Srbima i antifašistima iz svih naroda. Okrutnost ustaša pri činjenju ovih zločina sablaznula je i same naciste. Četiri godine trajanja NDH bile su doba terora, koncentracionih logora, vješanja, klanja i strijeljanja skoro svih koji nisu bili po mjeri tadašnjih vlasti.

Nakon što je postalo jasno da je Njemačka izgubila rat ustaška je vlada pobjegla iz Zagreba 6. maja 1945, neposredno prije ulaska partizanskih jedinica (8. maja). Većina preostale ustaške i domobranske vojske, dospjela je do Austrije, te se 15. maja 1945. predala britanskim vojnim predstavnicima, koji su ih isporučili partizanima. Veliki broj njih, nakon kratkotrajnog, tzv. prijekog suda, pogubljen je u okolnim šumama.

Sastanak Ante Pavelića i Adolfa Hitlera
Sastanak Ante Pavelića i Adolfa Hitlera

Slavka Kvaternika uhvatili su Amerikanci 12. jula 1945. godine i odveli u zatvor Zemaljskog suda u Salzburgu, potom u istražni zatvor u Gmundenu i u koncentracijski logor u Glasenbachu kraj Salzburga, te 9. septembra 1946. godine izručili Jugoslaviji. Osuđen je na smrt 6. juna 1947. godine te je strijeljan u Zagrebu 13. juna iste godine.

Pavelić je uspio pobjeći u Austriju, nakon čega se prebacio u Rim gdje ga je Vatikan dugo skrivao. Nakon toga je, služeći se lažnim pasošom, prešao u Argentinu. Na njega su pripadnici UDBA-e izvršili atentat 1957. koji je preživio, nakon čega se seli u Španiju gdje umire 28. decembra 1959. u Madridu.

Iako su historijske činjenice kada je u pitanju nastanak, funkcija i zaostavština Nezavisne države Hrvatske nepobitne, historijski revizionizam koji je uslijedio nakon raspada bivše Jugoslavije doveo je do toga da se početkom devedesetih godina prošlog vijeka iz političkih krugova Hrvatske, ali i BiH pokuša relativizirati uloga NDH u strahovitim zločinima tokom Drugom svjetskog rata. Zabrinjavajuće je što i danas, 80 godina nakon njenog osnivanja postoje oni koji glorificiraju NDH.