"Moj slobodan govor"
30

Dan svjesnosti o mucanju obilježit će radionice s najboljim logopedima iz regije

D. Be.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Udruženje za podršku osobama koje mucaju u BiH “Moj slobodan govor” obilježava Dan svjesnosti o mucanju i tim povodom organizira radionice sa najboljim logopedima i psiholozima u regiji.

U svijetu se Dan svjesnosti o mucanju obilježava 22. oktobra, a u našoj zemlji će ga obilježiti najaktivnije i najbrojnije udruženje, koje ima preko 750 članova iz svih zemalja regiona. Njihova vrata su otvorena svim osobama koje mucaju, a ne znaju kome bi se obratili za pomoć.

Zbog trenutne epidemiološke situacije, aktivnosti udruženja su preselili online, ali i dalje organiziraju sastanke sa osobama koje mucaju, roditeljima djece koja mucaju, radionice sa studentima, logopedima i psiholozima koji rade sa osobama koje mucaju.

Na sastancima razmjenjuju savjete, pružaju nesebičnu podršku, vježbaju tehnike govora i oslobađaju se straha od javnog nastupa i pomažu jedni drugima da se pripreme za govor pred grupom ljudi.

“Ljudi koji ne mucaju potpuno pogrešno percepiraju mucanje, pa misle da osoba namjerno 'nešto izvodi' ili da ima neki drugi zdravstveni problem. Iz toga nastaje neadekvatno ponašanje u toku razgovora. Dosta nas govori sasvim regularno sa članovima porodice, djetetom ill psom, a više zastaje pred profesorom, šefom ili policijskim službenicima, tj. pred nekim autoritetom”, upozoravaju članovi Udruženja.

Ne postoje dvije osobe koje mucaju isto, po uzrocima, simptomima i situacijama.

Neki imaju problem sa nepoznatim, neki sa autoritetom, a neki čak mucaju samo u krugu porodice. Stoga, svako mora naći svoj put u prevazilaženju mucanja, raditi na njemu i ne odustajati. Ključno je prevazilaziti strah i postepeno graditi samopouzdanje, uz govorne tehnike i terapije.

Često možemo čuti da skoro niko ne muca kad pjeva. Iz udruženja kažu da je to zato što su u muziku ugrađena dva elementa unošenja emocije u glas - visina glasa i varijacija tempa. Nemoguće je pjevati u monotonom glasu, a unijeti emocije u govor je mnogo teže nego pjevati s emocijama.

Sastanci udruženja se održavaju svake dvije sedmice. Sljedeći sastanak je upravo na Dan svjesnosti o mucanju, a iz udruženja pozivaju sve da se pridruže obilježavanju i pruže podršku osobama koje mucaju. Sve informacije su dostupne i na njihovoj Facebook stranici.