BiH
34

Dan sjećanja na Srebrenicu u Grand Rapidsu u Michiganu

FENA
Grand Rapids
Grand Rapids
Gradonačelnik grada Grand Rapidsa, drugom gradu po veličini u državi Michigan, već devetu godinu izdaje proglas za Dan sjećanja na Srebrenicu i Sedmicu počasti Bosni i Hercegovini.

U Grand Rapidsu živi veliki broj Bošnjaka, koji su preživjeli agresiju i genocid. Član Kluba prijatelja Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike Haris Alibašić je u ime Bošnjaka Grand Rapidsa zahvalio gradonačelniku Georgu K Heartwellu.

"Ovim proglasima se pokazuje podrška Bošnjacima koji su preživjeli agresiju i genocid a koji su u Grand Rapidsu našli novi dom i podsjeća nas sve koji su stradali kao rezultat agresije na BiH", rekao je Alibašić.

U proglasu gradonačelnika grada Grand Rapids, u državi Michigan, navodi se kako se "daje na znanje da se 11. jula 2013. godine komemorativno obilježava 18. godišnjica srebreničkog genocida u kojem je najmanje 8.372 nevinih bošnjačkih civila ubijeno i 30.000 protjerano iz svojih domova u najgorem zločinu protiv civila u Evropi otkako se desio holokaust".

"Ova godišnjica, zajedno sa dvadesetom godišnjicom početka rata u BiH, povećava spoznaju o tragičnom stradanju bh. građana. Važno je podsjetiti da je poginulo više od 100.000 civila kao rezultat politike etničkog čišćenja i agresije na cijelom teritoriju države BiH", navodi se u proglasu.

Dodaje se kako ovim grad Grand Rapids priznaje važnost ovog događaja kako bi se došlo do pravednog okončanja za sve građanje BiH kroz istinu i pravdu.

"I sada i ovim putem objavljujem 11. juli 2013. kao Dan sjećanja na Srebrenicu te Sedmicu počasti Bosni i Hercegovini", naveo je gradonačelnik Grand Rapidsa Georg K. Heartwell, saopćio je Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike.