BiH
0

Proglasiti 11. juli danom žalosti i sjećanja u cijeloj BiH

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Povodom 11. jula, dana obilježavanja stradanja u Srebrenici, Helsinški odbor za ljudska prava u Republici Srpskoj i ove godine poziva vlasti u Bosni i Hercegovini da se ovaj datum proglasi danom žalosti i sjećanja na cijeloj teritoriji države.

"Nedopustivo je da se samo jedan dio BiH sjeća ovog stravičnog zločina i stradanja nedužnog stanovništva", kaže se u saopćenju Helsinškog odbora za ljudska prava u RS-u.

Uprkos brojnim sudskim presudama, koje se odnose na zločine počinjene u Srebrenici, u BiH se i dalje, kako ocjenjuju, sramno poriču i minimiziraju patnje žrtava, ignoriše zajednička moralna odgovornost za počinjene zločine, kao i način na koji se odnosimo prema žrtvama i njihovim porodicama.

Također, kako se dodaje, nedopustivo je da se ne sakcionišu brojna poricanja, čak i sudskih činjenica. Helsinški odbor za ljudska prava u RS-u podsjeća vlasti u BiH da je njegovanje kulture sjećanja veoma važno za normalizaciju društvenih odnosa, vraćanje digniteta žrtvama, te da ovaj proces ima jasnu funkciju upozorenja i edukacije mladih naraštaja da se ovako nešto nikada više ne ponovi.