Šareno je ljepše
420

Dan Down sindroma: 1.589 osoba u Zenici obuklo šarene čarape i oborilo svjetski rekord

Piše: E. M.
Mladi Zeničani noge sa šarenim čarapama digli u zrak (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: E. M./Klix.ba)
Posjetioci u gradskoj areni "Husejin Smajlović" u Zenici danas su postavili novi svjetski rekord u broju osoba koje su na jednom mjestu imale šarene čarape. Čak 1.589 osoba danas je na nogama imalo šarene čarape te tako obilježilo Svjetski dan osoba s down sindromom.

Organizator današnjeg događaja bila je aktivistička, nevladina, organizacija "Kreativci" čiji je cilj uključivanje, edukacija, motiviranje i pomaganje mladima da svojim angažmanom postanu društveno odgovorni i spremni da mijenjaju okruženje.

Projekt "Šarene čarape" u kojem je učestvovalo 1.589 osoba javnosti je poslao poruku da je različito društvo bogatije i ljepše.

Nakon muzičkog programa i performansa članova Udruženja "Život s Down sindromom FBiH" i drugih udruženja iz Zenice, prisutnima se obratila i šampionka u skijanju na Specijalnoj olimpijadi u Austriji, Sarajka Edna Šunjić.

"Hvala svima što me podržavate, moj razred je moj ponos. Ja sam sretno dijete", poručila je Šunjić.

Današnjem događaju prisustvovao je i ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovine Edward Ferguson koji je prisutnima kazao kako se u BiH bavi ozbiljnim pitanjima, ali da svi pričaju o njegovim čarapama.

"Često svi pričaju o mojim čarapama, a ne znam zašto je to tako. Međutim, danas svi treba da pričaju o našim čarapama jer nas je 1.589 oborilo svjetski rekord u broju osoba sa šarenim čarapama na jednom mjestu", kazao je Ferguson.

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Fuad Kasumović koji je istakao da mu je drago što je Zenica dio ovako značajnog projekta te da se osobe s Down sindromom moraju poštovati svaki dan, a ne samo 21. marta.