BiH
25

Danas se obilježava Svjetski dan osoba s Down sindromom

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Danas se obilježava Svjetski dan osoba s Down sindromom. Datum 21. mart simbolizira tri reprodukcije 21. hromosoma, što je glavno genetsko obilježje osoba s Down sindromom.

Simbol Dana sindroma Down su šarene čarape jer ih osobe s Down sindromom ne mogu upariti, stoga danas ljudi širom svijeta oblače upravo šarene čarape kako bi iskazali potporu borbi osoba s Down sindromom da se što bolje integriraju u društvo.

Down Syndrome International službeno je odredio 21. mart kao Svjetski dan osoba s Down sindromom, što je UN prihvatio 10. novembra 2011. godine i time iskazao svoju potporu zaštiti prava osoba s tim sindromom u cijelom svijetu, a posebno u zemljama u razvoju.

Prosječno jedno od 650 novorođene djece rađa se sa sindromom Down, a sindrom pogađa sve rasne grupe i može se javiti u bilo kojoj porodici, bez obzira na zdravlje roditelja, ekonomsku situaciju ili način života.

Svjetski dan osoba s Down sindromom obilježit će se danas raznim aktivnostima na cijelom području BiH.

Udruženje za Down sindrom Mostar organizira aktivnost pod motom "Obrazovanje bez diskriminacije" kako bi senzibilizirala društvenu zajednicu prema osobama s Down sindromom.