Radost za najmlađe
1.2k

Dan djeteta u Turskoj obilježen u Zenici: Pokloni, Hari Mata Hari i turska glumica Elif

Piše: E. M.
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Više od 6.000 djece danas je u Gradskoj areni u Zenici obilježilo Dan djeteta u Turskoj koji se već treći put zaredom obilježava i u našoj zemlji.

Današnjem programu obilježavanja Dana djeteta prisustvovalo je više od 6.000 djece iz gradova širom Bosne i Hercegovine, a koja uče turski jezik u osnovnim školama.

Djeci u Gradskoj areni u Zenici prvo se obratio predsjednik Instituta Yunus Emre Seref Ates koji je izjavio da je BiH jedina zemlja u svijetu pored Turske koja daje značaj današnjem prazniku.

"Ovaj praznik nije praznik samo suvereniteta već i praznik djece. Imamo dosta praznika, ali nigdje nema praznik djece. Ovaj praznik nije samo praznik djece u Turskoj, već i u BiH, a nadamo se da ćemo dijeliti ovaj praznik i sa svom djecom svijeta", kazao je Ates.

On je dodao da su oni na kraju života, ali da su djeca na početku, te da zbog toga praznik obilježavaju u proljeće kada sve počinje.

"Želim vam sretan Dan djeteta koji u BiH slavimo 26. aprila, kako se ne bi slavilo istog dana kao i u Turskoj", dodao je Ates.

Ambasador Republike Turske u Sarajevu Haldun Koc je kazao kako su djeca birajući turski jezik osigurali i svoju budućnost.

"Ovo je vaš dan, vi ste ovdje najvažniji, ali potrebno je pobrojati i sve institucije koje su nam pomogle u organizaciji i hvala im svima na tome", izjavio je Koc.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović je izjavio kako mu je drago što je veliki broj djece izabrao da uči turski jezik.

"Pored našeg bosanskog ovo je najljepši jezik. Posebno nam je drago da je vlada Republike Turske uvelo mogućnost izučavanja bosanskog jezika u Turskoj", poručio je Osmanović.

Ministar kulture Republike Turske Nabi Avci je pozdravio djecu iz bh. gradova pojedinačno te im uputio riječi pune ljubavi.

"Sve vas sa puno ljubavi grlim i sretan vam vaš praznik, da vam se vaše nasmijano lice nikada ne ugasi i da uvijek budete sretni, puni nade i nasmijani. Hvala vašim očevima i majkama koji su vas podstakli da učite turski jezik. Vaša braća u Turskoj imaju priliku da uče bosanski jezik kao drugi strani jezik i za 15 godina ministri BiH i Turske će sjesti i pričati na bosanskom", izjavio je Avci.

U sklopu današnjeg programa učenicima koji su osvojili nagrade na konkursima najboljih crteža, ali i koji su izvučeni tokom programa podijeljeni su tableti, a svi prisutni su dobili prigodne poklone po ulasku u Arenu.

Velike ovacije u Gradskoj areni u Zenici privukla je mlada turska glumica iz serije "Elif" Isabella Damla Guvenilir koja je u ulozi glavne glumice Elif. Ona je najsretnijim učenicima podijelila poklone te izrecitovala kratku pjesmu.

Na bini su nastupila i brojna kulturno-umjetnička društva iz BiH i Turske, a Hari Mata Hari je za djecu održao mini koncert.

Cjelodnevni program je završen rezanjem torte uz prisustvo svih zvanica iz BiH i Turske.

Organizator današnje manifestacije su turske institucije u BiH, Yunus Emre Institut i Turska ambasada, pod pokroviteljstvom Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva za obrazovanje Republike Turske.