{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Dan bez automobila" izazvao saobraćajni kolaps u Sarajevu

22.9.2015. u 19:28
450
220
"Dan bez automobila" izazvao saobraćajni kolaps u Sarajevu
450
Bosanskohercegovački auto - moto klub (BIHAMK) i Grad Sarajevo danas su terminu od 17 do 20 sati realizirali kampanju "22. septembar - Dan bez automobila". Zbog ove akcije u potpunosti je bio obustavljen saobraćaj od Skenderije do Vijećnice i od Vijećnice do Higijenskog zavoda.
Akcija koja se održava u glavnom gradu BiH je izazvala totalni saobraćajni kolaps, a izrevoltirani građani u automobilima su čekali u kolonama koje su bile duge nekoliko kilometara.

"Sramotno je da se ovakve manifestacije održavaju u vrijeme najveće špice i kada se ljudi vraćaju s posla. Od 17 sati je gužva i bez nekih dešavanja u gradu, a ovo je samo pogoršalo situaciju", napisao nam je čitatelj koji smatra da se ovakve akcije trebaju održavati nedjeljom kada su saobraćajnice mnogo manje frekventne.

Paradoksalno je da na 22. septembar- Dan bez automobila, saobraćajnice u Sarajevu budu u totalnom kolapsu. I tramvajski saobraćaj je bio u funkciji samo do linije 6 (okretnica Skednerija).

Podsjećamo, u okviru akcije "22. septembar - Dan bez automobila" je održana rekreativna vožnja jednoobrazno obučenih biciklista kroz grad (Vječna vatra- Skenderija -Vjećnica- Vječna vatra), a zatim i kratki program na platou ispred Vječne vatre, gdje su se djeca takmičila u vožnji bicikla na poligonu spretnosti i crtanju likovnih radova. Troje najboljih i u jednoj i u drugoj kategoriji su adekvatno nagrađeni.

Svake godine 22.septembra/rujna obilježava se Europski dan bez automobila koji je zamišljen tako da se na taj dan dijelovi grada zatvore za automobile s ciljem da se građanima ukaže na značaj zaštite životne sredine i potakne ih se na pješačenje, vožnju biciklom ili korištenje javnog prijevoza, kako bi pridonijeli boljem i zdravijem načinu života ,te ukazali na preveliki broj prijevoznih sredstava čiji izduvni gasovi pridonose zagađenju zraka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: