BiH
450

"Dan bez automobila" izazvao saobraćajni kolaps u Sarajevu

Piše: E. S. H.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Bosanskohercegovački auto - moto klub (BIHAMK) i Grad Sarajevo danas su terminu od 17 do 20 sati realizirali kampanju "22. septembar - Dan bez automobila". Zbog ove akcije u potpunosti je bio obustavljen saobraćaj od Skenderije do Vijećnice i od Vijećnice do Higijenskog zavoda.

Akcija koja se održava u glavnom gradu BiH je izazvala totalni saobraćajni kolaps, a izrevoltirani građani u automobilima su čekali u kolonama koje su bile duge nekoliko kilometara.

"Sramotno je da se ovakve manifestacije održavaju u vrijeme najveće špice i kada se ljudi vraćaju s posla. Od 17 sati je gužva i bez nekih dešavanja u gradu, a ovo je samo pogoršalo situaciju", napisao nam je čitatelj koji smatra da se ovakve akcije trebaju održavati nedjeljom kada su saobraćajnice mnogo manje frekventne.

Paradoksalno je da na 22. septembar- Dan bez automobila, saobraćajnice u Sarajevu budu u totalnom kolapsu. I tramvajski saobraćaj je bio u funkciji samo do linije 6 (okretnica Skednerija).

Podsjećamo, u okviru akcije "22. septembar - Dan bez automobila" je održana rekreativna vožnja jednoobrazno obučenih biciklista kroz grad (Vječna vatra- Skenderija -Vjećnica- Vječna vatra), a zatim i kratki program na platou ispred Vječne vatre, gdje su se djeca takmičila u vožnji bicikla na poligonu spretnosti i crtanju likovnih radova. Troje najboljih i u jednoj i u drugoj kategoriji su adekvatno nagrađeni.

Svake godine 22.septembra/rujna obilježava se Europski dan bez automobila koji je zamišljen tako da se na taj dan dijelovi grada zatvore za automobile s ciljem da se građanima ukaže na značaj zaštite životne sredine i potakne ih se na pješačenje, vožnju biciklom ili korištenje javnog prijevoza, kako bi pridonijeli boljem i zdravijem načinu života ,te ukazali na preveliki broj prijevoznih sredstava čiji izduvni gasovi pridonose zagađenju zraka.