BiH
72

Damir Bećirović: Pritisci na Sud i Tužilaštvo BiH su nedopustivi

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Damir Bećirović, zastupnik DF-a u Parlamentarnoj skupštini BiH, kaže za Klix.ba da su pritisci na Tužilaštvo BiH i Sud BiH, vezani za slučaj hapšenja visokih funkcionera SBB-a, nedopustivi.

"Ne vidim razliku u ovim pritiscima i u onome što Milorad Dodik čini godinama. Treba pustiti Tužilaštvo BiH da radi svoj posao. Očigledno je da postoje određeni dokazi čim je Sud BiH odlučio da ti ljudi ostanu u pritvoru", kaže Bećirović za Klix.ba.

On napominje da treba pustiti Tužilaštvo BiH da djeluje nezavisno, pri čemu je nemoguće da su svi procesi protiv političara montirani.

"Definitivno nešto postoji, a šta će izaći iz toga treba pustiti sudstvu", dodaje Bećirović.

Napominje da vjeruje bh. institucijama i da je malo vjerovatno da bi se neko igrao ljudskim životima.

"Treba gledati zbog čega postoje pritisci na pravosuđe. Po mom mišljenju radi se o borni pojedinaca za političko preživljavanje", kaže on.

Što se tiče mogućnosti da osobe protiv kojih se vodi istraga budu imenovani na odgovorne funkcije, Bećirović kaže da je to u uređenim demokratskim društvima nedopustivo.

"Ne znam kako neko misli dići ruku za osobe protiv kojih se vodi istraga i koje se nalaze u pritvoru", zaključuje Bećirović.