BiH
78

Čelnici SDA i SBB-a nakon sastanka: Radončićevo hapšenje je zadalo ozbiljan udarac koaliciji

Piše: Er. M.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Završen je sastanak delegacija Stranke demokratske akcije i Saveza za bolju budućnost u povodu novonastale situacije nakon hapšenja predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović kazao je da je hapšenje Radončića zadalo ozbiljan udarac koaliciji, ali da Tužilaštvo BiH ima pravo da radi svoj posao neovisno.

"Opredijeljeni smo da očuvamo koaliciju kojoj nema alternative u nadi da će se gospodin Radončić ubrzo naći na slobodi", izjavio je Izetbegović.

On je kazao i da bi se ovaj udarac mogao loše odraziti općenito na stanje u zemlji, ali i na stanje u bošnjačkom korpusu.

Potpredsjednik SBB-a Mirsad Đonlagić istakao je kako je svima poznato koliko je truda SBB uložio da poboljša perspektivu i prilike u našoj državi.

"Ove okolnosti dovele su u pitanje sve. To je donja linija ispod koje ne možemo da budemo ravnodušni. Sve je otvoreno u vezi s koalicijom. Najmanje očekujemo da se Radončić brani sa slobode. Ovako više ići neće, ali tu smo da vidimo šta dalje", dodao je.

Đonlagić je kazao i da je prisutno nezadovoljstvo članova SBB-a, ali da će se truditi da očuvaju ovu koaliciju, a Izetbegović je dodao kako je svako nevin dok se ne dokaže suprotno, te kako Radončić zaslužuje, zbog podrške i ugleda koji ima u BiH, da se brani sa slobode.

Na novinarsko pitanje u umiješanosti kadrova SDA Aljoše Čampare i Asima Sarajlića u navodno montiranje procesa Radončiću, Izetbegović je kazao kako se odluke o hapšenju ne donose u SDA, nego u Tužilaštvu BiH: "Ko zna hoćemo li se pokrenuti poslije ovog. Tražio sam od Aljoše i Asima da se oglase o tome. Ne znam šta ko priča u kući i kafani, ali znam šta je stav SDA i taj stav mora da se poštuje".

Što se tiče imenovanja ambasadorice BiH u Sloveniji Nermane Hadžijahić, Izetbegović je rekao da je njegovo diskreciono pravo da imenuje ambasadora te da je ambasadoricu Hadžijahić predložio Radončić, ali da je ona stručna. Dodao je i da će se rado odazvati Tužilaštvu BiH na poziv ako do toga dođe.

Na novinarsko pitanje hoće li Čampara i Sarajlić biti sankcionisani ako se utvrdi da su bili umiješani u ovaj slučaj, Izetbegović je odgovorio da hoće jer se mora poštovati stranačka disciplina, ali da ne vjeruje da su ikako mogli biti umiješani.

Đonlagić je na ove konstatacije dodao da su to imena koja se "provlače po medijima", ali da ih ne može sa sigurnošću kriviti za montiranje procesa: "Činjenica je da su to imena koja se neizbježno spominju u ovakvim okolnostima".