BiH
21

SDA ne raspolaže detaljima u vezi s Radončićevom izjavom o podršci SDA za njegovu kandidaturu

Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Stranka demokratske akcije (SDA) nije željela komentarisati izjave predsjednika Saveza za bolju budućnost (SBB) koji je na jučerašnjem ročištu u Sudu Bosne i Hercegovine izjavio kako je s vrhom SDA dogovorio da on bude zajednički kandidat SBB-a i SDA na izborima 2018. godine za člana Predsjedništva BiH.

"Nemamo dovoljno detalja u vezi s ovim slučajem. Kada budemo imali detalje očitovat ćemo se u vezi s tvrdnjom Fahrudina Radončića", rekao je u kratkom razgovoru za Klix.ba generalni sekretar SDA Amir Zukić.

Dva zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović i Senad Šepić žestoko su kritikovali SDA nakon izjave Fahrudina Radončića.

Mehmedović je od rukovodstva stranke tražio otvoreno da se očituju o Radončićevim navodima, ističući da je ročište na Sudu BiH u procesu koji se vodi protiv Radončića razotkrilo, ako je njegov iskaz tačan, svu obezglavljenost stranke koja je na posljednjim izborima izborila brilijantnu pobjedu sa 300.000 glasova.

SDA se nije očitovala ni o dokaznim materijalima Tužilaštva BiH koji su predočeni Sudu BiH u formi transkripta prisluškivanih razgovora, a u kojim stoji da je Radončić kazao kako će tokom svjedočenja u slučaju Naser Keljmendi koji se vodi na Kosovu kazati da su za ubistvo Ramiza Delalića Ćele odgovorni Bakir Izetbegović i direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedović zvani Osmica.

Izetbegović je saslušan u Tužilaštvu BiH zbog afere u vezi s imenovanjem Nermane Hadžijahić za ambasadoricu BiH u Sloveniji. Radončić je na jučerašnjem ročištu rekao da je to u nadležnosti Predsjedništva BiH i Bakira Izetbegovića. Ponovio je da se s njom nikada nije susreo, kao i da je Izetbegović u svom iskazu rekao da je ona bila na konsultacijama u Predsjedništvu BiH te da je imenovana u skladu sa zakonom. On je pokazao Sudu BiH i intervju Bakira Izetbegovića iz 2013. godine, zapitavši se kako jedan političar zna ko su svjedoci u predmetu protiv njega.