Važna evropska država
119

Damir Arnaut otputovao u Berlin i preuzeo dužnost ambasadora BiH u Njemačkoj

N. V.
Zastupnik Naše stranke u Predstavničkom domu Damir Arnaut napustio je taj mandat i otišao u Berlin gdje je preuzeo zasjedanje Ambasadom BiH u Njemačkoj.

Arnaut je o tome obavijestio svoje prijatelje na Facebooku.

"Preuzeo sam dužnost ambasadora BiH u Njemačkoj. Nakon dva dana vožnje kroz našu prelijepu BiH preko Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, stigao u Berlin", naveo je on.

Također je prokomentarisao i svoje preuzimanje dužnosti u Berlinu kazavši da je riječ o najvažnijoj destinaciji u Evropi.

"Bit će mi čast i zadovoljstvo promicati strateške interese naše zemlje i zastupati naše građane na najbitnijoj evropskoj destinaciji", poručio je.

Arnaut je jedan od istaknutijih političkih aktera u BiH s obzirom na to da je godinama u ovoj profesiji, a u nastavku ćemo se podsjetiti njegovog rada i kompetencija koje su zapisane u arhivi CIN-a.

Školovao se u Sjedinjenim Američkim Državama gdje je doktorirao te radio kao pravnik u advokatskoj kancelariji.

Pri povratku u BiH angažovan je kao savjetnik za ustavna i pravna pitanja u Kabinetu tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića, te je u tom periodu bio aktivan u Stranci za Bosnu i Hercegovinu gdje je bio i govornik okruglih stolova ove stranke.

Osim parlamentarnog iskustva, Arnaut ima i diplomatsko iskustvo s obzirom na to da je za ambasadora BiH u Australiji i Novom Zelandu imenovan 2010. godine.

Nakon što mu je ambasadorski mandat istekao, Arnaut se vratio u BiH i uključio u Savez za bolju budućnost BiH (SBB). Kao kandidat ove stranke je dva puta osvojio mandat u Predstavničkom domu, drugi put sa kompenzacijske liste.

Sredinom decembra 2019. godine, Arnaut još jednom mijenja stranački dres, a ovaj put je razlog to što je SBB ušao u koaliciju sa SDA i DF-om kako bi srušili tadašnju vladu "Sarajevske šestorke". Nedugo zatim postaje član Naše stranke, a kao njihov kandidat je osvojio još jedan mandat u Predstavničkom domu i u konačnici je izabran za ambasadora BiH u Njemačkoj.

Arnaut i njegova supruga imaju tri stana u Sarajevu i više od 100.000 KM ušteđevine. On u imovinskom kartonu nema automobil, za razliku od njegove supruge koja ima auto u vrijednosti do 10.000 KM.