BiH
45

Dačić: Teroristički akt neće usporiti evropski put BiH

Piše: Er. M.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U Drvaru je danas upriličeno svečano otvaranje kancelarije Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) u BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić kazao je da je Drvar simbol povratka Srba na prostore Federacije BiH, te da će otvaranje kancelarije OSCE-a omogućiti vrijednosti za koje se OSCE zalaže, a to je, između ostalih, i pravo ljudi na povratak.

Ivanić je rekao da su svjesno dogovorili da otvaranje bude danas iako je danas Dan žalosti i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH. On je dodao da terorizam možemo pobijediti svi zajedno.

"Mislim da upravo ovdje u Drvaru treba da pokažemo da se može živjeti i da institucije treba da urade svoj posao, odnosno da obezbjede normalan život svuda. Ovo je bio težak teroristički čin u Zvorniku, ali čin koji nas sve zajedno treba podstaći da se zajedno borimo protiv terorizma", kazao je Ivanić.

Predsjedavajući Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić kazao je da je cilj ove misije da pomogne BiH da dostigne onaj nivo vrijednosti koje su zapisane u osnovnim načelima OSCE-a.

"Drago mi je da sam u Drvaru i siguran sam da će ova misija pomoći povratku Srba, a generalno gledano bili bismo zadovoljni ako bi se na prostoru zapadnog Balkana likvidirao problem izbjeglica i raseljenih lica", kazao je Dačić.

On je dodao da su BiH i Srbija nažalost imale burnu historiju, ali da obje zemlje imaju i burne zajedničke izazove pred kojima se nalaze, a jedan od tih izazova nalazi se i u sigurnosnoj sferi.

"To su prijetnje izazvane terorizmom i radikalizacijom uopšte, a posebno mladih ljudi. Napad u Zvorniku nije samo pitanje velike žalosti zbog gubitka ljudskih života, niti je to samo riječ o udaru na institucije Republike Srpske i BiH. To je udar na stabilnost čitavog regiona jer je to sistem spojenih sudova", kazao je Dačić.

Dodao je da pitanje borbe građana na stranim ratištima ne može da doprinese mirnom životu građana, te da je zato važno da sarađuju sigurnosne strukture i da se u političkom smislu nastavi saradnja.

"Teroristički akt neće usporiti evropski put BiH jer se takvi događaji nažalost dešavaju i u zemljama koje su članice EU. Ovdje je riječ o tome da i BiH i Srbija i Hrvatska i druge zemlje regiona koje su članice međunarodne koalicije za borbu protiv terorizma i u ovom slučaju konkretno protiv Islamske države. Čitav svijet kasni u borbi protiv terorizma jer je ta organizacija nastala prije osam ili devet godina, a svijet se tek danas bori protiv nje", izjavio je Dačić.

Dačić je rekao da je saradnjom sigurnosnih i obavještajnih službi nekada moguće, a nekada nažalost ne spriječiti terorističke incidente ne samo u BiH, nego i u jačim sistemima.

"Srbija na svakom skupu koji je posvećen regionu najveći je promoter daljeg razvoja i evropskog puta BiH. Zato Srbija podržava i raduje se napretku koji je BiH ostvarila kada je riječ o početku primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Sigurnosni sistem Srbije spreman je na saradnju i ta saradnja siguran sam pomoći će u sprječavanju ovakvih događaja", kazao je Dačić.