Šta je istina?
186

Da li Vlada KS blokira projekte općina: Čengić, Pozder i Uk odgovorili Skaki i načelnicima

A.D.
Čengić, Pozder, Uk
Čengić, Pozder, Uk
Zvaničnici Naše stranke i SDP-a, stranaka koji čine aktuelnu Vladu KS, oglasili su se nakon današnje poruke načelnika općina u Kantonu Sarajevo i gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake, a koji su istakli da postoji veliki broj projekata koje je zapostavila Vlada KS.
Nasiha Pozder, zastupnica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, napisal je na Facebooku "šok i nevjerica...tragom izrečenog na press konferenciji".

Ona se referisala na riječi gradonačelnika Skaka koji je kazao "izdvojio bih projekt izgradnje Muzeja Ars Aevi koji je u potpunosti zaustavljen.”

"Za neupućene zvuči jako, jako loše, međutim, zemljište na kojem bi gradonačelnik gradio pripada Kantonu, a novac koji gradonačelnik ima je dostatan samo za projektnu dokumentaciju. Pri tome, upravo su projekat Ars Aevi i Akademija scenskih umjetnosti jedan od prioriteta kantonalne Vlade i intenzivno se radi na njihovoj implentaciji", navela je Pozder.

Komentirajući izjavu načelnika Općine Novi Grad Semira Efendića koji je kazao da je Vlada KS jučer održala tematsku sjednicu na lokalitetu deponije u Novom Gradu, a radi se o deponiji koja nema okolinsku dozvolu, Pozder je navela da ista deponija bez iste dozvole radi "od kako je na vlasti njegova partija, a da federalne propise postavlja i može implementirati koalicija u kojoj učestvuje, ponovo njegova partija".

"Ista deponija je bila pod rukovodstvom njegovog partijskog kolege više od deceniju...i da, rješavanje ovog pitanja je također medju prioritetima", napisala je ona.

Zastupnik SDP-a u ovom domu Irfan Čengić napisao je da "Skaka optužuje ministra Filipovića da blokira gradnju restorana na Trebeviću, jer Filipović traži da građevinska dozvola bude u skladu sa zakonima koji se odnose na zaštićena područja".

"Koliko smiješno zvuči ovo kmečanje u prilog govori činjenica da je samo za tri projekta u budžetu KS ova Vlada za Općinu Centar osigurala 3,3 miliona KM (obdanište Razigrani dani 800.000 KM, Osnovna škola i obdanište na Šip-u 1.500.000 KM, rekonstrukcija ulica na Marijin Dvoru 1.000.000 KM). U istom trenutku Općina Centar prenijela je iz prošle godine neizvršenih 20 miliona KM od 55 miliona KM ukupnih koliko je iznosio budžet", reakcija je generalnog sekretara Naše stranke i vijećnika u OV Centar Nihada Uka.