Šalju li poruku
34

Da li su povezane američke sankcije i HDZ-ov skandal s počasnim građanima u Mostaru?

R. D.
Čović i Nelson za vrijeme jednog od sastanaka
Čović i Nelson za vrijeme jednog od sastanaka
Samo u Mostaru, jedinom našem kontinuiranom "gradu slučaju", svečane sjednice Gradskog vijeća mogu biti prvorazredan skandal, mogu se politizirati, dovoditi u pitanje i njima slati skrivene poruke domaćim i međunarodnim političkim protivnicima.
Odluka Gradskog vijeća Grada Mostara da titule počasnog građanina dodijeli američkom ambasadoru Ericu Nelsonu i šefu Delegacije Evropske unije Johannu Sattleru nije prošla glatko kako je očekivano, ali šta u Mostaru i prolazi glatko. Ipak, niko nije očekivao da će od toga nabujati prava afera, da će se Mostar crvenjeti pred "međunarodnim partnerima", mostarski vijećnici prebrojavati ko će doći na sjednicu kao da se odlučuje nešto epohalno, a ne organizira svečana sjednica za osmijehe i fotoaparate.

Kako u Mostaru sve može imati dublju pozadinu i kako se i najbanalnije stvari mogu politizirati, tako se desilo i s dvije titule počasnog građanina. Dobro upućeni izvori HDZ-ov pokušaj miniranja održavanja sjednice dovode u vezu ni manje ni više nego s američkim sankcijama Miloradu Dodiku te najavama novih drugim političarima, fizičkim i pravnim osobama.

Sjednicu je sazvao predsjedavajući Gradskog vijeća Salem Marić (SDA), pokušavajući njen termin uklopiti u vrijeme odlaska ambasadora Erica Nelsona iz naše zemlje (15. januar). Nakon toga, ovog petka, reaguje gradonačelnik Mostara Mario Kordić (HDZ), smatrajući kako je sjednica sazvana protivno statutu, pokušavajući je osporiti iako kao gradonačelnik nema te nadležnosti.

Dobro upućeni u dešavanja u jedinoj vijećnici na svijetu s dvije adrese, kao i dvije ulice koje je okružuju, kažu kako je Kordić "naputke" dobio iz ulice Kneza Domagoja, gdje je "središnjica" HDZ-a. Kao razlog je navedena kritika ove stranke na novi val američkih sankcija koji je zadesio Milorada Dodika, a koji se dovodi u vezu i s nekim političarima iz HDZ-a.

Kritiku spram američkih sankcija Dodiku prvo je medijima saopćio potpredsjednik ove stranke Marinko Čavara, da bi sličan rezon ponovio i sam predsjednik Dragan Čović.

Lider HDZ-a Dragan Čović je nakon sjednice Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) u petak odgovarao na pitanja novinara o mogućim američkim sankcijama i protiv njega.

Pitanje se odnosilo na tvrdnje pojedinih analitičara kako američka administracija i protiv Čovića ima krivične dokaze vezane za Aluminij i Hercegovačku banku. Čović je kazao kako su to tvrdnje još iz vremena visokog predstavnika Wolfganga Petritscha. "Nahodao sam se ja po sudovima u vremenu Petritscha, sedam godina, apsolutno se nahodao i časno nahodao", odgovorio je predsjednik HDZ-a.

Dodao je kako je i tada govorio isto kao što govori i sada.

"Kad sam krenuo u taj proces na dan kad mi je završio mandat u Vladi FBiH, krajem marta 2001. godine, za sedam dana sam morao otići na sud. To vam je bio taj obračun s politikama. Mislim da i danas rade isto oni koji ne misle kao što mi mislimo o BiH. Iz vana neki i danas rade isto", odgovorio je Čović.

Počasna sjednica Gradskog vijeća Grada Mostara trebala bi biti održana danas u 10 sati. Kako saznajemo, prisustvo su potvrdili Nelson i Sattler, a još je neizvjesno da li će se pojaviti vijećnici HNS-a.