Hercegovačka klasika
20

Svađa HDZ-a i SDA oko Nelsona i Sattlera se nastavlja dok (ne)svjesno sramote Mostar

G. Š.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Skandalozno odmjeravanje političkih mišića između HDZ-a i SDA u Mostaru se nastavlja oko svečanosti na kojoj se za počasne građane trebaju proglasiti američki ambasador u BiH Eric Nelson i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler. Sve ovo direktno nanosi sramotu Mostaru, ali i Bosni i Hercegovini.
Predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara Salem Marić, koji je šef mostarske SDA sazvao je svečanu sjednicu Gradskog vijeća Grada Mostara za srijedu 12. januara s početkom u 10 sati, na kojoj se dvojica ambasadora trebaju proglasiti počasnim građanima Mostara. No onda je to odlučio spriječiti gradonačelnik Mostara, HDZ-ovac Mario Kordić navodeći kako nije ispoštovana procedure.

Kordić je naglasio kako je nedopustivo politikantstvo svečane sjednice i pozvao na odgovornost, prema vlastitom gradu i visokim zvaničnicima Sattleru i Nelsonu, navodeći kako nisu zaslužili da se svečani čin proglašenja koristi u političke svrhe a posebno da se vežu neke nepravilnosti.

S druge Marić tvrdi da gradonačelnik Mostara nema nikakvo pravo zadirati u rad i ovlaštenja Gradskog vijeća i njegovog predsjednika, osim u obimu, koji predviđa Statut Grada Mostara.

"Gradonačelnik se u ovom slučaju, praktički i stvarno, stavio iznad Gradskog vijeća Mostara, što nikako nije dobro za stanje ukupnih odnosa u strukturama vlasti i njihovo neometano funkcionisanje", kazao je Marić.

On insistira da se svečana sjednica održi onako kako je i predvidio 12. januara, dok iz HDZ-a i SNSD-a tvrde da će to biti protivno poslovniku, jer gradonačelnik i zamjenici predjesenska Gradskog vijeća Velibor Milivojević (SNSD) i Ivan Zelenika (HDZ) nisu dali svoju saglasnost i tvrde još nisu službeno ni dobili zahtjev za održavanje iste.

Zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević (SNSD) za Klix.ba kaže kako je za sjednicu saznao iz medija i da kolegij na kojem se to trebalo dogovoriti nikad nije održan niti je dobio poziv za isti te smatra kako je Salem Marić na ovaj način svjesno probleme sa višeg nivo prenio na Mostar, što će najviše osjetiti građani toga grada.

Činjenica je da su počasni građani na svečanost već pozvani, a da se vladajuće stranke ne mogu dogovoriti čime sramote sami sebe ali i sve građane Mostara koji su ih izabrali za svoje predstavnike.

Kako saznajemo američki ambasador Eric Nelson iz BiH odlazi 15. januara i za organizaciju svečanosti oko koje se ne mogu dogovoriti političari u Mostaru nema mnogo vremena.

Uprkos tome gradonačelnik Mario Kordić ostaje pri svome stavu da se neće pojaviti na sjednici niti će dodijeliti priznanja ukoliko se ne ispoštuje pravilnik navodeći kako je nedopustivo politikantstvo svečane sjednice zahtijevao poštivanje procedure.

Tehnički postoji mogućnost da se svečanost organizuje bez saglasnosti HDZ-a i SNSD-a, gdje bi umjesto gradonačelnika Grad Mostar predstavio i priznanje visokim zvaničnicima uručio predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Mostara Salem Marić.