Lider HDZ-a 1990
36

Intervju / Cvitanović: Komšićeva kandidatura je slabost takozvane ljevice i direktna podrška Čoviću

Razgovarao: Ibro Čavčić
Ilija Cvitanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ilija Cvitanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ilija Cvitanović, lider HDZ-a 1990, osvrnuo se u intervjuu za Klix.ba na kandidaturu Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH, na svoje potencijalne kandidate za predstojeće izbore, na odnose unutar Hrvatskog narodnog sabora i druge teme.

Gospodine Cvitanoviću, kritikujući vlast u svojim javnim istupima često napominjete da je ona dezorijentirana, dok s druge strane iste takve kritike pristižu na račun stranke koju vodite. Opravdano ili ne, kritike na račun HDZ-a 1990 su se intenzivirale nakon što je zastupnica Diana Zelenika, promijenivši prvobitno mišljenje, podržala Zakon o akcizama u Parlamentarnoj skupštini BiH. Kako opravdavate vašu podršku povećanju cijena goriva?

Izraz kitika izvorno nastaje iz starogrčke riječi krínein, što u prijevodu znači razmatrati. Dakle, svako kritiziranje, negativno ili pozitivno, prethodno zahtijeva analizu, razmatranje stanja, osobe, stranke... koju se kritizira.

Kad god sam kritizirao rad vladajućih imao sam čvrste argumente i temelje za to. Doduše, to i nije teško jer ih je napretek. Nikada nisam nekoga kritizirao populistički, neutemeljeno i pristrano, kao što to čine pojedini mediji kada je riječ o HDZ-u 1990 i Iliji Cvitanoviću, no to je njihovo pravo i nemam problem s tim.

Stav HDZ-a 1990 i Diane Zelenike se nikada nije mijenjao. Zakon nismo željeli podržati dok se nije stvorio, na naše insistiranje, model kontrole utroška sredstava. Kada se to dogodilo, uz garanciju predstavnika Evropske unije, mi smo dali podršku ne samo zakonu, već i vladajućoj garnituri da konačno nešto dobro uradi na ekonomskom i infrastrukturnom pomaku Bosne i Hercegovine.

Nemamo problem s tim što će, vjerujem, Dragan Čović i HDZBiH za godinu dana imati priliku reći kako su oni izgradili autocestu. Puno veći problem mi je Bosna i Hercegovina bez autoceste, bez investicija, posla i mogućnosti opstanka.

Do prije nekoliko mjeseci ste tvrdili da Vas HDZBiH, ili konkretnije Dragan Čović, majorizira unutar Hrvatskog narodnog sabora (HNS-a). Stojite li pri tim stavovima i nakon što su usvojene izmjene Zakona o akcizama?

Općenito u životu, nikada stvari nisam promatrao kroz prizmu crno-bijelog svijeta. Generaliziranje i isključivost su demode i ukazuju na dekapacitiranost onoga koji prosuđuje.

HDZBiH je, uz nekoliko drugih aktera, najveći krivac za katastrofalan položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini. To je moj stav i on je nepromjenjiv.

Ali to ne isključuje mogućnost da pojedini potezi HDZ-a BiH, kojih je malo, mogu biti dobri i korisni. Takve poteze ću uvijek podržati, ali i biti najglasniji kritičar kada donose krive i loše odluke. Na žalost ukupnog društva, primorani smo mnogo više kritizirati, nego li podržavati.

Budući da je HDZ 1990 osnivač HNS-a, kako gledate na trenutni znak jednakosti između HDZ-a i HNS-a? Kako će se HDZ 1990 pozicionirati ubuduće u vezi s tim pitanjem?

Kroz povijest, mnoge političke ideje su, zbog loše provedbe i još lošijih realizatora, okarakterizirane lošim, iako je njihova primarna zamisao bila dobra. Upravo to se dešava i s HNS-om.

Ideju nadstranačkog nacionalnog promišljanja i instituciju za strategijsko određenje hrvatskog naroda, što je izvorna zamisao HNS-a, Dragan Čović je pretvorio u vlastiti politbiro.

No, mi smo tvrd orah i nećemo posustati braneći ideju HNS-a. Koliko god u ovom vremenu to bio težak put, on je jedini ispravan. Polako. Nadživjet će HNS ovakvu politiku Dragana Čovića.

Možda već sada možete govoriti o kandidatima HDZ-a 1990 za predstojeće izbore?

U žrvnju političkih turbulencija, koje se, prije svega, manifestiraju nepostojanjem političke volje za rješavanje problema izmjena Izbornog zakona te svih manjkavosti aktuelnog zakona, usljed čega dio bošnjačke politike nastoji po treći put zanemariti izbornu volju hrvatskoga naroda i izabrati Željka Komšića, Hrvatima se sistemski izbija pluralizam i oduzima mogućnost izbora.

Vjerujem kako će prevladati razum i kako ćemo imati izborni zakon koji će jamčiti ostvarenje temeljnih prava svakog konstitutivnog naroda.

HDZ 1990 će, u tom slučaju, kao i uvijek do sada, imati kandidate za sve nivoe.

Željko Komšić je najavio kandidaturu za člana Predsjedništva BiH. Kako doživljavate tu najavu?

Doživljavam je kao očajnu slabost takozvane "ljevice" i direktnu podršku Draganu Čoviću. Ni nakon izuzetno lošeg mandata vladajućih, SDP i njegovi bivši dijelovi nemaju snage politički se obračunati sa SDA, već svoju priliku traže u rupama Izbornog zakona, a na teret hrvatskoga naroda.

Ne znam jesu li svjesni činjenice da time nagrizaju ionako oslabljenu ideju Bosne i Hercegovine.

Proteklog vikenda sastali ste se u Zagrebu s premijerom Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem. Šta je bio razlog vaše posjete i o čemu ste razgovarali?

Sastanak s gospodinom Plenkovićem označava otvaranje nove stranice u odnosima sestrinskih stranaka HDZ 1990 i HDZRH.

Hrvatska vlada i HDZRH na čelu s predsjednikom Plenkovićem rade izvrstan posao i imaju našu podršku, što se naročito odnosi na institucionalnu i političku pomoć Hrvatima u Bosni i Hercegovini.

Tokom sastanka smo razgovarali ponajviše o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini, izmjenama Izbornog zakona, euroatlantskim integracijama i saradnji dviju stranaka. Gospodin Plenković je evropski političar i veliki prijatelj Bosne i Hercegovine. Ovo je tek početak naše saradnje.

Kako ste pozicionirani u vezi s Izbornim zakonom?

Tema Izbornog zakona je jedna od najvažnijih i najkompleksnijih tema za Bosnu i Hercegovinu u ovom trenutku. Eventualna neprovedba izmjena Izbornog zakona bi mogla označiti kamen spoticanja za Bosnu i Hercegovinu kroz neimplementaciju izbornih rezultata 2018. godine, što podrazumijeva nove blokade i zastoj zemlje.

Kako se ne bismo doveli u "slijepu ulicu" svi imamo odgovornost poštivati presudu Ustavnog suda i raditi na izmjenama Izbornog zakona.

Kozmetičke izmjene zakona, koje predlažu pojedine stranke, nisu rješenje i za nas su neprihvatljive.

Nama su potrebne korjenite promjene koje će biti prvi korak ka ravnopravnosti Hrvata i ozdravljenju Bosne i Hercegovine. Iako postoji načelna saglasnost između dva HDZ-a u vezi s ovom temom, naša pozicija je znatno radikalnija i ostat ćemo ustrajni nametnuti svoje stavove kako bismo ostvarili izbornu ravnopravnost svih Hrvata u Bosni i Hercegovini.