Aranžmani sa susjedima
241

Cvijanović želi zajedničku vojnu vježbu BiH i Srbije iako je to suprotno Dejtonu

S. Š. U.
Predsjedavajuća Predsjedništva BiH (ne)poštuje Dejton (Foto: T. S./Klix.ba)
Predsjedavajuća Predsjedništva BiH (ne)poštuje Dejton (Foto: T. S./Klix.ba)
Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović ponovila je stav da je preduslov održavanja vojnih vježbi Oružanih snaga BiH sa drugim zemljama, održavanje vježbe sa Vojskom Srbije.

Iako se predstavnici SNSD-a često pozivaju na poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, Cvijanović suprotno izjavama državnog ministra odbrane Zukana Heleza koji tvrdi da vojske susjednih država ne mogu boraviti u BiH u bilo kojem aranžmanu, očigledno njegove odredbe tumači drugačije.

Cvijanović je podsjetila da je zbog pandemije otkazana vojna vježba vojske Srbije i Oružanih snaga BiH koja je trebala biti održana prošle godine na Manjači.

Predsjedavajuća Predsjendištva BiH smatra i da se pripadnicima Oružanih snaga ne treba uskraćivati održavanje vojnih vježbi.

Također, Cvijanović je tražila da se na dnevni red naredne sjednice Predsjedništva uvrsti i vojna vježba Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije, a da se članovi o tome izjasne prije odluke o saglasnosti o održavanju vježbe sa pripadnicima vojnih snaga SAD.