{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Cvijanović: Vrijeme je da bez tutora definišemo odnose koji uvažavaju potrebe svih naroda

F
22.7.2014. u 12:09
0
56
Cvijanović: Vrijeme je da bez tutora definišemo odnose koji uvažavaju potrebe svih naroda
0
Cvijanović: Vrijeme je da bez tutora definišemo odnose koji uvažavaju potrebe svih naroda
Željka Cvijanović
Kandidatkinja za članicu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović smatra da je došlo vrijeme da predstavnici triju konstitutivnih naroda bez intervencionizma i tutora, a u okviru legalno i legitimno izabranog Predsjedništva, definišu odnose koji će u punoj mjeri uvažavati potrebe sva tri naroda i oba entiteta.
"I to je moj motiv", ističe u razgovoru za Agenciju FENA Cvijanović, čiju kandidaturu osim njene stranke, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) su podržali i koalicioni partneri, Demokratski narodni savez (DNS) i Socijalistička partija (SP).

Ne sumnja u pobjedu na oktobarskim izborima te kaže da će raditi na vraćanju nadležnosti koje su oduzete Republici Srpskoj.

"Moji prioriteti nakon što budem izabrana, a u potpunosti sam sigurna da ću dobiti podršku za politiku koju već godinama promovišem, bit će vraćanje svih nadležnosti koje su Republici Srpskoj oduzete u proteklom periodu te zaštita vitalnih interesa srpskog naroda i Republike Srpske. Napominjem da će se raditi o kontinuitetu politike", tvrdi ona.

Ne krije da je izuzetno počastvovana činjenicom da je prvo dobila kandidaturu u okviru svoje partije, a da su taj prijedlog SNSD-a podržali i njihovi koalicioni partneri, DNS i SP.

"Ubijeđena sam da je sve ono što sam radila kao član Vlade i premijer bila preporuka da upravo dobijem takvu jedinstvenu podršku koja je, kako vidimo ovih dana, velika rijetkost na političkoj sceni Srpske", navodi Cvijanović.

Ističe da je njena ideja vodilja jaka i stabilna Republika Srpska.

"Kada je ta ideja u pitanju, s velikim se entuzijazmom prihvatam bilo kakvog posla", dodala je Cvijanović.

Ona, kao svoju prednosti u odnosu na ostale kandidate za člana Predsjedništva BiH, ističe jasno definiranu politiku u svim bitnim pitanjima koja može da se sublimira u jednoj rečenici - “uraditi dobar posao za RS i nikoga ne ugroziti”.

"Moja prednost je i to što imam apsolutnu podršku svoje stranke i naših koalicionih partnera. Moja prednost je i to što ne dugujem nikom osim Republici Srpskoj ništa. Uopšte, voljela bih da sa mojim protukandidatima suočim jasne politike koje treba da obezbijede i očuvaju vitalne interese RS-a, jer smatram da je upravo to dužnost člana Predsjedništva koji se bira iz reda srpskog naroda. U tom kontekstu voljela bih da više pričamo o tim politikama, a ne o prednostima i nedostacima kandidata, iako sam spremna i za to", kazala je Cvijanović i ponovila da ne želi da se bavi protivkandidatima već svojom politikom.

Zbog činjenice da u predizbornu trku ulazi kao aktuelna entitetska premijerka i da je pred Vladom RS dosta posla, posebno na sanaciji stanja nakon majskih poplava, Cvijanović naglašava da u takvim okolnostima neće biti mnogo prostora za kampanju.

Navodi da su ona i Vlada koju vodi uradili mnogo toga, a da ih još dosta toga čeka.

"Kao što znate Vlada i ja kao premijerka imamo dosta posla pred nama koji je u ovom trenutku prije svega vezan za sanaciju šteta koje su nastale poplavama. U procesu smo dijeljenja jednokratne pomoći od 5.000 KM onima kojima su kuće bile poplavljene. Apsolutno smo zadržali ono što jeste bilo i suštinsko opredjeljenje ove vlade, a to je da u fokusu svih naših aktivnosti bude čovjek i njegova porodica. Upravo zato smo apsolutni prioritet dali aktivnostima koje treba da obezbijede uslove za vraćanje u domove svih onih kojima je poplava razorila domaćinstva. Međutim, to nije sve. Aktivnosti Vlade su usmjerene i ka revitalizaciji svih segmenata života koji su ugroženi posljedicama katastrofalnih poplava koje su nas zadesile", podsjeća Cvijanović.

Na donatorskoj konferenciji izdvojena su značajna sredstva za obnovu, a Vlada RS-a je, kaže, prva u regionu osigurala i jedinstveni registrar šteta i mehanizme angažovanja tih sredstava.

"Neophodno je da dokraja definišemo i afirmišemo mehanizme kontrole svih tih procesa da bi kompletan proces obnove bio u skladu sa zakonom s jedne strane, a s druge da bi reafirmisao i princip solidarnosti koji je pomalo zaboravljen. U takvim okolnostima neće biti mnogo prostora za kampanju. Moja kampanja je ono što sam radila i što svakodnevno radim na izgradnji institucija i mehanizama koji treba da obezbijede da građani žive bolje u uslovima velike krize koja je globalna pojava. Ponosna sam na rezultate rada ove vlade koja je gotovo u nemogućim uslovima obezbijedila i sigurnost i stabilnost Srpske kao što sam ponosna na reakciju Vlade za vrijeme i nakon poplava", kazala je Cvijanović.

Način na koji način će se finansirati njena predizborna kampanja bit će, kazala je Cvijanović u razgovoru za Agenciju FENA, u okviru standardnih i zakonom predviđenih izvora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: