{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Cvijanović: Ne postoji adresa na koju se neću obratiti ako će to pomoći u obnovi RS-a

F
9.8.2014. u 09:36
22
45
Cvijanović: Ne postoji adresa na koju se neću obratiti ako će to pomoći u obnovi RS-a
22
Cvijanović: Ne postoji adresa na koju se neću obratiti ako će to pomoći u obnovi RS-a
Željka Cvijanović
Predsjednica Vlade Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović naglašava da ne postoji adresa na koju nije spremna da ode, ako tu postoje sredstava koju mogu pomoći u procesu obnove nakon poplava u RS.
U razgovoru za Agenciju Fena ističe da niko od građana pogođenim poplavama neće ostati bez krova nad glavom i uslova za život, a privreda bez podrške u obnovi proizvodnje.

RS čeka i obnova intrastrukture i poljoprivrede, a Cvijanović smatra da sve to zahtjeva ponovna ulaganja i vraćanje kapaciteta u pogon, ali, uvjerava, realnim planiranjem i strateškim mjerama sve će se izgraditi.

"Neće biti lako, potrebno je pronaći sredstava i spremna sam podržati sve inicijative i načine kojima ćemo omogućiti razvoj", obećava ona.

Vladu su, kaže, poplave primorale da svoje mjere prilagodi trenutku i afirmisan je princip solidarnosti koji je podrazumjevao i preraspodjelu sredstava s ciljem saniranja štete nastale od poplava.

Entitetska premijerka sumirajući urađeno u svom mandatu, između ostalog, ističe da je Vlada RS, u gotovo nemogućim uslovima, uspjela da obezbijedi stabilnost i sigurnost građanima RS.

Podsjeća da je zajedničkim naporima sa kolegama u Vladi Federacije BiH odblokiran rad "Elektroprenosa BiH“.

"Omogućili smo nova zapošljavanja u ovoj kompaniji. Vlade RS i FBiH pokrenule su novi investicioni ciklus u ovoj preduzeću za prijenos električne energije, došli smo do novca građana RS kojima i pripada te stvorili uslove za nova radna mjesta", kazala je Cvijanović.

Ističe da je izvršna vlast u RS uredno servisirala sve obaveze, od penzija, do davanja za borce i za sve druge socijalne kategorije.

"Obezbijeđena su sredstva za čitav niz projekata koji su trebali da osigiraju postojeća radna mjesta, pa čak, i da u uslovima krize koju nismo sami isprovocirali već je ona globalni problem, otvorimo nova radna mjesta", smatra ona i dodaje da je u RS u prvom kvartalu ove godine zabilježen i ekonomski rast i smanjenje broja nezaposlenih.

"S druge strane, i pored konstantnih pokušaja da se određeni problemi rješavaju na ulici, Vlada RS je uspjela da nađe odgovore na sve te izazove i da ne dozvoli da se nemiri, kojih je bilo i koji su izazvali ogromne materijalne štete u Federaciji BiH, prenesu u RS", kazala je Cvijanović u razgovoru za Agenciju Fena sumirajući urađeno u svom dosadašnjem mandatu predsjednice entitetske vlade.

Također, podjeća da su počeli i dogovori oko početka projekta "Južni tok“ koji treba da obezbijedi i nova radna mjesta, ali i trajnu energetsku stabilnost RS.

Osvrćući se na nešto duži protekli period, od marta mjeseca 2013. godine do danas u mandatu Vlade RS na čijem je čelu, Cvijanović kaže nema oblasti u kojoj nisu započete i uspješno završene aktivnost.

"Jedna od prvih aktivnosti Vlade RS bila je u Fabrici glinice 'Birač' s ciljem zaštite interesa RS, zaposlenih radnika i održavanja procesa proizvodnje. Neki su situaciju u 'Birču' nazivali aferom, a Vlada RS je učinila da do toga ne dođe. Sada u tom preduzeću radnici imaju posao, plate, očuvana je proizvodnja, potpisani novi ugovori. Umjesto afere, sada imamo preduzeće koje izvršava obaveze i u kojem radnici zarađuju plate. I ne samo postojeći radnici, jer je u 'Birču' omogućeno i novo zapošljavanje", smatra Cvijanović.

Aktuelna Vlada je, kaže, prvi put poljoprivrednicima u RS omogućila "plavi dizel“, regresirano gorivo za proljetnu i jesenju sjetvu, a za ukupne podsticaje u poljoprivredi u 2013. i 2014. godini do sada je isplaćeno 126 miliona i 243.953,84 KM.

"U oblasti zdravstvene zaštite smanjene su cijene lijekova i ostvarene uštede, modernizacija i rekonstrukcija bolnica, od Kliničkog centra Banja Luka, bolnice Kasindo do završetaka izgradnje moderne bolnice u Bijeljini. Privodi se kraju projekat stamenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida. Realizovana su davanja na osnovu prava iz boračke oblasti. Moram i da istaknem da smo imali i krizu po pitanju JMB, gdje je Vlada RS reagovala i svojim bebama omogućila da imaju JMB. Tada smo uredbom stavili tačku na agoniju koju je izazvalo neusvajanje Prijedloga izmjena zakona o jedinstvenom matičnom broju u Predstavničkom domu Parlamenta BiH", ističe ona.

I u oblasti privrede su, kaže, preduzete značajne aktivnosti.

"Od rasterećenja koje smo uveli prvi put u privredi, do uvođenja jednošalterske registracije za privredne subjekte koja je dala za rezultat da imamo za 70 posto povećan broj otvorenih registrovanih novih privrednih subjekata", navodi Cvijanović.

A ako se vrati na početak mandata, podsjeća na zaključeni memorandum s "Bugartabakom" o kupovini Fabrike duvana "Banja Luka", te subvencije privredi koje su imale za cilj očuvanje radnih mjesta i stvaranje uslova za obnovu proizvodnje.

"Kada je riječ o saobraćaju, završen je jedan od najznačajnijih prevoja, Čemerno i Tunel Stambolčić. Pokrenute su najvažnije investicije, autoput Banja Luka - Doboj, kao i one u Termoelektrani Stanari, Ugljevik 3, stvoreni uslovi za povećanje proizvodnje struje u Termoelektrani Gacko, i RS radi na realizaciji projekta 'Južni tok'", kazala je ona.

Cjene školarine u RS, ističe, se nisu povećavale, provedene su procedure i stvoreni uslovi za gradnju četvrtog paviljona studentskog doma, studentima se isplaćuju stipendije, usvojeno je i preduzetno niz mjera za unapređenje studentskog standarda, kao i aktivnosti na sanaciji i uređenju škola. A realizovani su i programi u predškolskom vaspitanju…

Iako se stalno pričalo o zaduženosti, ona ponavlja „da RS nije prezadužena po međunarodnim finansijskim standardima kako to neki vole da pričaju i o tome istupaju u javnosti“.

"I oni nedobronamjerni su morali da priznaju činjenicu da je budžet stabilan u trenutku kada su nas zadesile poplave u maju i da Republika servisira sve svoje obaveze. Do sada je više puta istaknuto da je očuvna fiskalna i socijalna stabilnost i od januara smo povećali penzije. Razumijem da povećanje treba biti i veće, ali na taj način se pokazalo da se stvari kreću uzlaznom putanjom. Pored penzija vratili smo plaće na period prije smanjenja, a u nekim oblastima i povećali. Radili smo na unapređenju uslova rada, prije svega, policiji smo obezbjedili nove uniforme, automobile i opremu", kazala je ona.

To su pozitivni trendovi koji su započeti, ali nažalost, kako ističe, nakon toga dogodile su poplave u maju.

"Pretpjeli smo štetu velikih razmjera ali zahvaljujući odgovornoj Vladi i predanom radu ostali smo na nogama i sada smo u fazi obnove", ističe predsjednica Vlade RS.

Ima i aktivnosti koje nisu završene, ali ističe da u njihovoj nerealizaciji nema odgovornosti Vlade RS.

"To su projekti čija realizacija je zavisila od zajedničkih institucija BiH", kazala je Cvijanović.

Podsjeća da je puno posla i obaveza, pa o oktobarskim izborima i predstojećoj predizbornoj kampanji ne stigne ni da razmišlja.

Nakon majskih, a zatim i augustovskih poplava, pred RS je, kaže, put obnove. Obezbijeđena je prioritetna pomoć za građane koji su u stambenim objektima pretrpjeli štetu i u toku je podjela platnih kartica.

"Cilj nam je prvo građanima omogućiti pomoć kako bi počeli sanirati svoje kuće, stanove. Znamo da i 5.000 KM nekima nije dovoljno za sanaciju štete koja je nastala, ali Vlada svojim građanima želi pomoći da koliko-toliko urede svoje domove i obezbijede minimum uslova za stanovanje. Prva smo vlada u regionu koja je u parlament uputila set zakona o obnovi i dobili smo podršku za rješenja čak i od djela opozicije i taj set zakona kroz proces višegodišnje obnove treba da nas uvede u fazu razvoja koja podrazumjeva i nova radna mjesta jer smo čvrsto opredijeljeni da sve što možemo da obnovimo, to i uradimo uz puno korištenje domaćih privrednih resursa", kazala je Željka Cvijanović u razgovoru za Agenciju Fena.

U Vladi su svjesni, kaže, da je ljudima pored uslovnog životnog prostora, neophodno obezbijediti radna mjesta, da mogu ponovo ići na posao i zarađivati plaću.

Mnogo privrednika je pretrpjelo velike štete i Vlada, kako kaže, već radi na programima mjera za pomoć privredi, a na tome se neće stati, jer predstoji obnova popljoprivrede i infrastrukture.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: