BiH
90

Cvijanović u NSRS: Ne treba se previše baviti Bakirom Izetbegovićem

Piše: Er. M.
Željka Cvijanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Željka Cvijanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Premijerka entiteta Republika Srpska Željka Cvijanović kazala je da zastupnici u Narodnoj skupštini RS-a ne treba previše da se bave članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegović jer je on osoba koja u kontinuitetu provodi svoje politike.

Ona je kazala da slučaj podnošenja revizije nije izolovan već da je jedan u nizu poteza koji dolaze iz Sarajeva. Cvijanović je rekla da je masa političkih procesa koji su prerasli u pravosudne procese.

Nada se da će vlasti u RS-u jednog dana donijeti mehanizme kako bi se zaštitili svi oni koji su, kako kaže, predmet maltretiranja, jer poštuju zakone i Ustav RS-a.

Osvrnula se i na Upitnik Evropske komisije ističući da joj nije jasno kako će se odgovoriti na pitanja o broju stanovnika, jer ne postoji saglasnost čak ni o tome u državi.

Cvijanović je rekla da u RS-u nema diskriminacije bilo koga u manjem bh. entitetu i da što se tiče jezika postoji više škola kojima je omogućeno da izučavaju grupu nacionalnih predmeta, što nije slučaj u FBiH.

Istakla je da ta djeca dobijaju knjige iz kantona u RS-u, što se ne može reći i za FBiH te da u okviru programa Vlade RS-a sva djeca besplatno dobijaju udžbenike. Kazala je da Vlada RS-a plaća izdavačkim kućama u FBiH knjige za djecu iz reda bošnjačkog naroda.

Zastupnicima iz Saveza za promjene zahvalila je što nisu napustili sjednicu tokom njenog izlaganja jer, kako kaže, ne napuštaju salu ni kada govori Izetbegović.