{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Cvijanović: Svi koji su krivi za Birač moraju odgovarati

F
11.4.2013. u 19:24
0
0
Cvijanović: Svi koji su krivi za Birač moraju odgovarati
0
Cvijanović: Svi koji su krivi za Birač moraju odgovarati
Foto: SRNA
Stanje u Fabrici glinice Birač je mnogo gore nego što se pretpostavljalo i ta firma bi prestala s radom za 15 dana da Vlada RS-a nije preduzela mjere na sanaciji situacije, rekla je danas entitetska premijerka Željka Cvijanović.
Ona je u izjavi novinarima u Zvorniku, nakon sastanka s članovima Koordinacionog tima za nastavak poslovanja Birča, kazala da u tom preduzeću moraju biti otklonjene sve nepravilnosti, a svako ko je kriv mora biti sankcionisan.

Dajući podršku stečajnom upravniku Birča Lazi Đurđeviću, ona je kazala da se moraju očuvati radna mjesta i proizvodnja.

Razgovarano je, dodala je, i o tome kako teče stečajni proces, kako osigurati sirovinu, veze s kupcima, te zadržati funkcioniranje Fabrike.

"Bit će ovdje mnogo prepreka, neke od njih smo identifikovali, neke će se vjerovatno vremenom pojavljivati, ali je jako bitno da se zna ko je krivac i da se zna šta su ciljevi", rekla je Cvijanović.

Navela je i da je moguće da je u proteklih 12 godina došlo do stvarnih propusta u kontroli poslovanja Birča, možda, kako je rekla, i od strane vlasti koje su radile neke stvari s najboljim ciljem i u najboljoj namjeri.

"Vlade su intervenirale, pomagale, omogućavale da se nastavi sa procesom proizvodnje, a oni koji su za to krivi to su sve više zloupotrebljavali i izvlačili novac koji pripada RS", navela je ona i dodala da ono što pripada RS, ostaje u RS, mora joj biti vraćeno, a prava radnika treba da budu zadržana.

Stečajni upravnik Birča Lazo Đurđević kazao je da će stečajni postupak, koji je otvoren 8. aprila, biti dogotrojan, ali će se u tom procesu istrajati.

Stečajni postupak otvoren je samo nad AD Birač, a ne i u ostalim preduzećima iz te grupacije.

O zatečenom stanju još se nije izjašnjavao. Zakonom o stečajnom postupku propisano je da svakom radniku prestaje ugovor o radu danom otvaranja stečaja, ali su, kaže, dobili informaciju od predsjednice Vlade da ti radnici neće ostati bez posla, već će se naći način da se to "premosti".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: