BiH
0

Cvijanović: U "Birču" je stanje puno gore nego što se misli

FENA
Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović tvrdi da je stanje u Fabrici glinice "Birač" Zvornik "puno gore nego što je očekivala" te da je u tom preduzeću "prisutan nerad različite vrste".

Ipak, tvrdi da je Vlada RS-a odlučna da se utvrdi odgovornost svih koji su vršili zloupotrebe u "Birču" te da ne stoje optužbe opozicije u RS-u da vlast "ne smije ići dokraja" u istrazi o zloupotrebama u toj fabrici, jer bi to značilo i kraj aktuelne entitetske vlasti.

"Zna se šta je Vlada preuzela na sebe i ona će to riješiti", navela je Cvijanović u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Ponavlja da u "Birču" teče nekoliko procesa, jedan koji se odnosi na rad kontrolnih organa koji treba da utvrde kakve su se zloupotrebe dešavale te da je Vlada usmjerena i na kontinuitet proizvodnje, održavanje odnosa s kupcima i dobavljačima, redovnu isporuku sirovina i zadržavanje radnih mjesta.

S druge strane, iz te fabrike stižu informacije o otpuštanju 250 radnika koji su bili tehnološki višak, a kojima nije povezan radni staž.

Vlada RS-a je 6.aprila dala saglasnost Poreskoj upravi da se u ovoj fabrici pokrene stečajni postupak.

Još od 2001. godine većinski vlasnik te fabrike bila je “Ukio banka - Investiciona grupa” iz Litvanije, koja je, po sadašnjim tvrdnjama vlasti, ostavila od "Birča" samo "praznu ljušturu".