biznis
0

Vlada RS naredila pokretanje stečaja u Birču

Anadolija
Zoran Tegeltija (Foto: SRNA)
Zoran Tegeltija (Foto: SRNA)
Vlada Republike Srpske dala je nalog Poreskoj upravi RS da otvori stečajni postupak nad fabrikom Birač iz Zvornika, koja je u vlasništvu privatnih poduzetnika iz Litvanije, javio je dopisnik agencije Anadolija.

"Od Birča je ostala samo velika ljuštura i stečaj je jedini način da se utvrdi stvarno stanje u tom preduzeću i sačuva proizvodnja od gašenja“, izjavio je ministar finansija RS Zoran Tegeltija, nakon današnjeg sastanka premijerke RS Željke Cvijanović i članova Koordinacionog tima Vlade RS za utvrđivanje stanja u Biraču.

Tegeltija je naglasio da su se u Birču godinama vršile nezakonite finansijske radnje i optužio Tužilaštvo RS da je odbilo da postupi po zahtjevu organa tog bh. entiteta i pokrene postupak nad tim preduzećem po prijavi iz 2011. godine.

On je kazao da je istraga o stvarnom poslovanju Birča složen proces, da će trajati još izvjestan period te da u ovom trenutku ne može kazati protiv koga će sve, kada je riječ o rukovodstvu firme, biti otvorena istraga.

"Dug Birča prema Poreskoj upravi RS iznosi blizu 17 miliona KM, prema Ministarstvu finansija po osnovu kredita koji je Birču dat 2003. godine, on se popeo na oko 14 miliona KM. Tu još postoji dug prema Željeznicama RS, Elektroprivredi RS, dugovanja prem BH Gasu i drugim dobavljačima iz BiH čija se visina još uvijek utvrđuje“, istakao je Tegeltija.

Ministar finansija RS dodao je da će se tokom istražnog postupka utvrditi i koliko rukovodstvo Birča duguje radnicima jer se, kako je kazao, plate isplaćuju u gotovini, a nisu uplaćivani ni doprinosi.

"U isto vrijeme prema stranim dobavljačima čija su sjedišta na egzotičnim otocima, obaveze su redovno izmirivane, a čak su im uplaćivani i avansi. Na taj način, preko nerezidentnih računa prometovalo se sa 180 miliona maraka“, istakao je Tegeltija.

Vlada RS, početkom ove sedmice osnovala je Koordinacioni tim za utvrđivanje finansijskog poslovanja u Birču, koga čine predstavnici Ministarstva finansija RS, MUP-a RS i Poreske uprave.