Berza
3

Zaustavljeno trgovanje akcijama "Birča"

FENA
Banjalučka berza donijela je danas odluku o privremenom zaustavljanju trgovanja akcijama emitenta Fabrika glinice "Birač“ a.d. Zvornik.

Direktor Berze Milan Božić donio je ovo rješenje da bi, obrazložio je, investitori mogli dobiti kompletnu informaciju o stanju u kojem se nalazi "Birač“.

Vlada RS-a u subotu je dala saglasnost Poreskoj upravi RS-a da se u Fabrici glinice "Birač" a.d. Zvornik pokrene stečajni postupak, jer su litvanski vlasnici od tog preduzeća napravili samo jednu praznu ljušturu.

Nakon razgovora predsjednice Vlade Republike Srpske Željke Cvijanović sa članovima koordinacionog tima za nastavak poslovanja ove fabrike, predsjednik tog tima i ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija u subotu je na pres-konferenciji u Banjoj Luci ustvrdio da je pokretanje stečajnog postupka “jedini način da se utvrdi stvarno stanje u tom preduzeću”.

On je ukazao da “Birač” ima veliki broj povezanih subjekata zbog čega se ne zna gdje se sve nalazi imovina tog preduzeća.

Vlada RS-a je prošle sedmice naredila kontrolu u toj fabrici, koju je 2001. godine kupila “Ukio banka - Investiciona grupa” iz Litvanije, a Tegeltija ističe da se još ne mogu iznositi svi detalji koji su utvrđeni, ali je, kaže, zabrinjavajuća činjenica da se pojave koje su inspektori otkrili još 2005., ponavljaju i ove godine.

Tvrdi da tužilaštvo nije reagiralo na utvrđene nepravilnosti koje je otkrila Poreska uprava RS-a još 2011. godine.

Dosad je Koordinacioni tim Vlade RS-a utvrdio da “Birač” i njegova povezana preduzeća imaju dug prema Poreskoj upravi RS-a od gotovo 17 miliona, a od čega je gotovo 12 miliona u reprogramu, te da postoji dug od gotovo 14 miliona prema Ministarstvu finansija RS-a za kredit iz 2003., čije je vraćanje nekoliko puta prolongirano.

Također, “uprava “Birča” duguje i radnicima, mada još nije utvrđen tačan iznos, jer je isplata zarada bila u gotovini, a nisu uplaćeni doprinosi.

Fabrika glinice i njena povezana preduzeća duguju i Željeznicama RS-a, Elektroprivredi RS-a, velika dugovanja prema dobavljačima u RS-u i BiH, za gas, ali, kazao je Tegeltija, istovremeno nema dugovanja prema dobavljačima iz inostranstva, već su im plaćanja vršena i avansno.

"Svi ti dobavljači nalaze se na nekim egzotičnim mjestima, ostrvima i preko nerezistetnih računa prometovano je više od 180 miliona KM", kazao je on.

U posljednjem revizorskom izvještaju za “Birač” navedeno je da to preduzeće ima ukupni akumilirani gubitak od čak 730,7 miliona KM te milionske obaveze prema dobavljačima, porezne te kratkoročne i dugoročne kreditne obaveze.