NSRS
278

Cvijanović: Republika Srpska je stekla pravo da provodi referendume

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je u toku obraćanja zastupnicima u Narodnoj skupštini RS-a kako je referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH važna tema u vezi s kojom se trebaju okupiti i vlast i opozicija.

Ona je rekla da je odluka o sprovođenju referenduma donesena, ali da su političke stranke cijenile i druge okolnosti, zbog čega su predložile suspenziju referenduma.

Podsjetila je da je Republika Srpska održala jedan referendum te da se zakonski steklo pravo da manji bh. entitet može provodit referendum.

Cvijanović je odgovorila i na optužbe opozicije kako RS sve više tone ističući da u manjem bh. entitetu samo opozicija tone. Pozvala je opozicione zastupnike da se ne bave politikanstvom i polemisanjem.

Podsjećamo, Narodna skupština RS-a na današnjoj sjednici izjasnit će se o stavljanju van snage odluke o provođenju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH.

U obrazloženju zahtjeva vladajuće stranke navode da s obzirom na to da je opozicija uskratila podršku odluci o održavanju referenduma u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH, tu odluku treba privremeno povući do postizanja konsenzusa.

Do tada, dodaju, treba podržati inicijativu da se organizuje potpisivanje peticije s pitanjem identičnim referendumskom pitanju o Sudu i Tužilaštvu BiH i da se osigura najmanje 500.000 potpisa za tu inicijativu.

Odluka o raspisivanju referenduma objavljena je 20. septembra 2017. godine u Službenom glasniku RS, dvije i po godine nakon usvajanja u Skupštini RS.

Iz opozicije tvrde da se vlast sav taj period poigravala referendumom.