Narodna skupština RS
26

Cvijanović položila zakletvu: EU ostaje jedan od naših prioriteta, a NATO je osjetljivo pitanje

Piše: Er. M.
Foto: RTRS
Foto: RTRS
Novoizabrana predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i potpredsjednici Ramiz Salkić i Josip Jerković danas su položili zakletvu u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Cvijanović je u obraćanju entitetskim zastupnicima kazala da izbor za predsjednika RS-a doživljava kao priznanje za sve ono što je u proteklom periodu radila s kolegama u Vladi Republike Srpske.

Podvukla je važnost stabilnih institucija koje su garancija da će entitet biti spreman za sve što će se morati rješavati u narednom periodu. Kako kaže, u naredne četiri godine mandata sigurno će doći do brojnih prepreka i izazova.

"Zato je važno da u RS-u imamo jedinstvo institucija. S timom, na čelu sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, tijesno ćemo sarađivati i usaglašavati stavove RS-a", kazala je Cvijanović.

Odala je počast i onima koji su dali svoje živote ili dijelove tijela za Republiku Srpsku. Istakla je da će se voditi idejom jake i stabilne Republike Srpske, a koja će nastaviti da se razvija i gradi.

"Ako smo okupljeni oko interesa RS-a, onda možemo mnogo toga uraditi. Vlada RS vodila se ovom idejom. Radili smo zajedno s predsjednikom RS-a i NSRS-om. Republike Srpska danas je stabilna", rekla je Cvijanović.

Dodala je da se u RS-u već 16 mjeseci bilježi rast BDP-a, a postignut je i najviši stepen zaposlenosti od kada se bilježe ovi statistički podaci u RS-u, također povećane su penzije i plaće.

"Posebno sam zadovoljna što smo sve pomake ostvarili kroz iskren dijalog s našim socijalnim partnerima. Znam da je još mnogo izazova pred nama, zbog toga je važno da što prije izaberemo Vladu RS", kazala je Cvijanović.

Istakla je da RS svima pruža ruku partnerstva, ali da neće dozvoliti ugrožavanje njenih ustavnih nadležnosti. Predsjednica RS-a kazala je da će se zalagati za najveći stepen jedinstva u cjelokupnom društvu te za mir i toleranciju.

"Bit ću spona usaglašavanja naših predstavnika u institucijama BiH i RS-a", poručila je Cvijanović.

Namjerava uz podršku mladih ljudi pokrenuti veliku akciju pod nazivom "Srpska društva u pokretu" jer je potrebna čvršća veza s dijasporom. Ocijenila je da je dijaspora značajan resurs koji zaslužuje posebnu pažnju.

"Na međunarodnom planu RS je za saradnju sa svima. Evropska unija ostaje jedan od prioriteta", rekla je Cvijanović dodajući da RS jeste za evropski put, ali da se on ne zloupotrebljava.

Kako kaže, opredjeljenje ka EU integracijama ne isključuje saradnju s Rusijom koja je jedan od najvećih investitora u RS-u. Ona je rekla i da će raditi na osnaživanju saradnje s Kinom.

"Pitanje NATO-a je za nas osjetljivo. NSRS se jasno opredijelila. Ako se Srbija drugačije izjasni o pitanju NATO-a, mislimo da se narod RS-a treba izjasniti o tome putem referenduma", kazala je Cvijanović.

Ona je rekla da je za RS od suštinskog značaja odnos sa Srbijom koji je trenutno veoma dobar. Srbiju je nazvala osloncem RS-a, poručujući kako RS s mnogo ljubavi gleda u Srbiju.

"RS proteklih godina ide uzlaznom linijom. Od nove Vlade RS-a očekujem da nastavi pozitivne trendove i njeguje dijalog sa socijalnim partnerima", rekla je Cvijanović.

Istakla je kako će djelovati kao predsjednica svih građana RS-a bez obzira ne etničku, političku ili bilo koju drugu pripadnost. Uvjerena je da će za četiri godine konstatovati da je Republika Srpska politički, ekonomski i institucionalno jača.