Srebrenički kasapin na sudu
0

Cvetković negirao krivicu i rekao da nije jeo 40 sati

Sarajevo-x.com
Cvetković je bio pripadnik 10. diverzantskog odreda
Cvetković je bio pripadnik 10. diverzantskog odreda
Osumnjičeni za učestvovanje u direktnoj egzekuciji više od 1.000 Bošnjaka iz Srebrenice i okoline na farmi u Branjevu kod Zvornika, Aleksandar Cvetković, pojavio se jučer na izraelskom sudu gdje je negirao učešće u genocidu.

Pripadnik po zlu poznatog 10. diverzantskog odreda požalio se kako nije jeo ništa 40 sati te da je popio samo tri čaše vode.

"Kako će sada funkcionisati moj mozak", rekao je nestrpljivi Cvetković, koji se tereti da je žrtve genocida ubijao mitraljezom M-84 kako bi ubrzao egzekucije. Njegova supruga Jevrejka, na osnovu koje je dobio izraelsko državljanstvo, pred sudijom je rekla "da mu vjeruje", prenose izraelski mediji.

Sudija Ben-Zion Greenberg ustvrdio je da je slučaj vrlo ozbiljan, pa je Cvetkoviću produžio pritvor za još jedan mjesec.

Tokom saslušanja državni tužitelj je rekao da je Cvetković imao aktivnu ulogu u procesu ubijanja Bošnjaka, koji je trajao deset sati. Podsjećamo da je Cvetković u prethodnim ispitivanjima istražitelja Haškog tribunala negirao učešće u genocidu, tvrdeći da je bio samo vozač.

"Ovo je bolan i tragičan slučaj. U posljednjih nekoliko mjeseci bili smo u kontaktu sa vlastima u BiH. Treba naglasiti da ne postoji smrtna kazna u toj zemlji. Izrael u tom slučaju ne bi izručio svog državljana BiH", rekao je državni tužitelj.

Advokat osumnjičenog, Vadim Shuv, zatražio je od suda dvije sedmice za proučavanje materijala, što mu je sudija odobrio. Od sudije je zatražio odobrenje da Cvetković priča sa suprugom, koju nije vidio od hapšenja, što mu je također dopušteno. Kako prenose izraelski mediji, Cvetković je bio nervozan i odbio je razgovor sa novinarima.

Na izručenje Cvetkovića naša zemlja bi mogla čekati i nekoliko mjeseci.