BiH
0

Vlasti u BiH čekaju izručenje Aleksandra Cvetkovića

FENA
Aleksandar Cvetković
Aleksandar Cvetković
Nakon što je poslalo svu dokumentaciju izraelskim vlastima, Ministarstvo pravde BiH očekuje izručenje Aleksandra Cvetkovića, bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske.

Po riječima Jusufa Halilagića, sekretara Ministarstva pravde BiH, bh. vlasti su prije dva mjeseca poslale "obimnu dokumentaciju" Izraelu, nakon čega je 18. januara ove godine uhapšen Aleksandar Cvetković.

Državno tužilaštvo sumnjiči Cvetkovića da je kao nekadašnji pripadnik Desetog diverzantskog odreda Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) u julu 1995. učestvovao u ubistvima više od 800 muškaraca i dječaka na Vojnoj ekonomiji Branjevo u Pilici (općina Zvornik).

  • Izraelskim vlastima smo poslali veliki broj materijala, među kojima su neki vrlo značajni dokazi. Zanimljivo je da vrlo rijetko prije hapšenja šaljemo veliki broj dokaza, ali se to uradilo u ovom slučaju jer imamo dobru saradnju s izraelskim vlastima, i zaista nakon što smo poslali materijale došlo je do hapšenja, rekao je Halilagić za BIRN.

Halilagić je dodao da ne može procijeniti kada će doći do izručenja Cvetkovića, dodavši da to "u potpunosti ovisi od suda u Izraelu".

Prema pisanju izraelskih medija, Cvetković je imigrirao u ovu zemlju 2006. i dobio njeno državljanstvo. Nakon hapšenja određen mu je jednomjesečni pritvor, a njegovi advokati su dobili dvije sedmice da prouče zahtjev za izručenjem i dokaze protiv njega, javio je izraelski magazin Ha'arec.

U državnom sudu trenutno je u toku suđenje četvorici bivših pripadnika Desetog diverzantskog odreda Glavnog štaba VRS-a, koji su optuženi za ubistva u julu 1995. na Vojnoj ekonomiji Branjevo, dok je Marko Boškić, bivši pripadnik istog odreda, nakon priznanja krivnje osuđen na deset godina zatvora zbog istog zločina, javio je BIRN.