Kritike ministrici
90

Ćudić: Zdravstveni sistem u kolapsu, a ministrica Ademaj "ne zna kuda sve to ide"

Klix.ba
Sabina Ćudić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sabina Ćudić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U aprilu ove godine Skupština Kantona Sarajevo usvojila je Prijedlog Odluke o usvajanju Plana restrukturiranja zdravstvene djelatnosti i reorganizacije zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo - protiv koje je glasala Naša stranka.

Kantonalna ministrica zdravstva Zilha Ademaj tvrdila je tada da će ovaj Plan dovesti do bolje iskorištenosti svih kapaciteta, prostora i kadrova kako bi se poboljšala usluga i skratio put od porodičnog ljekara do pregleda u bolnici.

Zastupnica Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo Sabina Ćudić je na današnjoj redovnoj sjednici postavila pitanje ministrici Ademaj da objasni u kojoj je fazi implementacija tog Plana, kojeg je Vlada KS zvala "najvećom reorganizacijom zdravstvenog sistema u historiji Kantona Sarajevo", te zatražila da se ministrica posebno osvrne na "put pacijenta" i predoči dosadašnje rezultate reorganizacije. Ministrica Ademaj je odgovorila da je reorganizacija "u teškom zastoju zbog niza prepreka", te je zaključila svoj odgovor riječima: "Ne znam kojim tokom će sve ovo ići".

"Ostali smo šokirani konstatacijama ministrice zdravstva da apsolutno ne zna koji će biti ishod restrukturiranja zdravstva u Kantonu Sarajevo, da ne zna koje su posljedice po pacijente, te nam ne može ponuditi rokove implementacije i završetka procesa, koji između ostalog podrazumijeva i zatvaranje niza zdravstvenih ustanova. Upravo smo u Aprilu upozoravali protiv ulaska u proces reorganizacije zdravstvenog sistema koji nije potkrepljen finansijskom analizom, niti je vođen dobrobiti pacijenata", rekla je Ćudić, saopćeno je iz Naše stranke.