Uputila amandman
6

Ćudić traži izjednačavanje koeficijenata za doprinose vjerskim službenicima i umjetnicima

S. H.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Zastupnica Naše stranke u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Sabina Ćudić uputila je amandman na Prijedlog zakona o doprinosima, a koji se odnosi na koeficijent za obračun doprinosa vjerskih službenika.

U članu 25. stav 3 Zakona o doprinosima navodi se da se za vjerske službenike doprinos za PIO i zdravstveno osiguranje od 18,5 i 13, 5 posto obračunava na osnovicu koju čini proizvod iznosa prosječne plate i koeficijenta 0,40.

Ćudić svojim amandmanom traži povećanje tog koeficijenta na 0,80 i traži izjednačavanje koeficijenta za vjerske službenike sa koeficijentom za obračun doprinosa umjetnika.

U obrazloženju Ćudić objašnjava da je zbog težine posla koji obavljaju, nepravedno izjednačavati koeficijente obračuna doprinosa za vjerske službenike i koeficijent doprinosa za rudare, kojima je također koeficijent 0,40.

"Ovakvim rješenjem osim štete po budžet FBiH, obezvrjeđuje se teški fizički rad u jamama. Zbog svega navedenog smatramo da je neophodno navedeni koeficijent podići na nivo od 0,80 i na takav način se izjednačiti sa koeficijentom umjetnika, jer su segmenti religije i kulture značajni za duhovno obogaćivanje stanovništva", navodi u obrazloženju amandmana Sabina Ćudić.