Jasna poruka
304

Ćudić odgovorila na prozivke: Rat sam provela u Sarajevu, a 1992. imala sam 10 godina

S. H.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Predsjednica Glavnog odbora Naše stranke i zastupnica u Parlamentu FBiH Sabina Ćudić oštro je odgovorila na prozivke vijećnika Općine Stari Grad Almedina Miladina.
Pošto se Miladin spominje na spornom snimku, na kojem je iznesena tvrdnja kako se "izlobirao" glas za izbor Abdulaha Skake za gradonačelnika Sarajeva 2016. godine, on se oglasio i poručio da bi svakako glasao za Skaku.

A Ćudić je spočitao i istakao da je ona u ratu bila u Beogradu. Ćudić oštro odgovara.

"Gospodine Miladin i Vama slični, 17. aprila 1992. godine napunila sam deset godina. Živjela sam u tadašnjoj ulici Omera Maslića, današnjoj Envera Šehovića, u Sarajevu. U stanu u kojem i danas živi moja porodica. Proslavu mog rođendana smo otkazali nakon što su roditelji moje prijateljice, koja je živjela u tadašnjoj ulici Darovalaca krvi, javili da snajper puca na raskrsnici pored Hitne pomoći. Rat sam provela, kao i moji sarajevski vršnjaci, pohađajući podrumsku ratnu školu – Osnovnu školu 'Alija Alijagić', između podruma i kuće, preživljavajući zajedno s komšijama, promatrajući kako neki od njih ginu, promatrajući kako gori zgrada 'Šibica' s prozora sobe koju sam dijelila s nenom Dikom, inače izbjeglicom. Mogla bih vam pisati o mnogo čemu što sam vidjela i doživjela u tom periodu, emotivno vas ucjenjivati i politički profitirati od svojih ratnih trauma – ali jedno je sigurno, gospodine Miladin, za razliku od vas i vama sličnih, ništa, ama baš ništa nije učinilo da mrzim, targetiram ili lažem o djeci koja nisu bila tu u ratu. Sarajevo je njihovo koliko i moje. Koliko i vaše", zaključila je.

Izbor gradonačelnika Sarajeva 2016. i malverzacije koje se spominju na snimku koji je objavio načelnik Semir Efendić jedan su od ključnih spornih dijelova kompromitirajućeg snimka koji potresa SDA, a utjecao je i na probleme u vezi s imenovanjem nove vlade u Sarajevu.