Sastanak sa Vučićem
357

Ćudić: Izetbegović bi odlaskom u Beograd ponizio državu, Bošnjake i sebe

N. V.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Zastupnica Naše stranke u Federalnom parlamentu Sabina Ćudić je kazala da odlazak predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića u Beograd na sastanak s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ponižava i banalizuje institucije države BiH koliko i Dodik.
Ona navodi da je Izetbegović prvo detronizirao instituciju Predsjedništva BiH kada je za tu poziciju kandidovao Šefika Džaferovića.

"Isključivo s ciljem da mu čuva stolicu do sljedećih izbora, što je i sam Džaferović priznao kad je rekao da se ne planira ponovo kandidirati za člana Predsjedništva te da na tom mjestu vidi svog stranačkog šefa. To je, također, jedan od razloga što je Bosna i Hercegovina trenutno u ovakvoj situaciji i to uz podršku prijateljski nastrojenih zemalja od kojih su neke najmoćnije na svijetu. Čuvari stolica i borci za pozicije ne mogu biti čuvari države. A bez istinskih čuvara države, ničija pomoć nije dovoljna da se ona sačuva", rekla je ona.

U svojoj reakciji na najave razgovora Izetbegovića i Vučića, ona kaže da bi lider SDA u Beograd trebao poslati Džaferovića i "nastaviti sa stvaranjem privide institucionalnog djelovanja".

"On se ipak odlučuje ići sam da bi eventualno tim susretom osigurao sebi glasove koji bi ga mogli vratiti među favorite u utrci za člana Predsjedništva jer u toj utrci, otkako je počela Dodikovim blokadama, s obzirom na niz afera koje mu pritišću i stranku i njega lično, on vrijedi za autsajdera", prokomentarisala je Ćudić.

Dalje navodi kako ne postoji institucionalna osnova za Izetbegovićev odlazak u Srbiju te da jedini razlog za to može biti njegova titula lidera Bošnjaka, međutim ona navodi da takav stav legitimira Vučića kao lidera svih Srba.

"Izetbegović time ustvari ponižava i Bošnjake, jer Bošnjaci su pokazali da nisu ni politički ni ideološki monolitan narod već izrazito pluralan. Na kraju krajeva ogroman je broj Bošnjaka koji su protiv Izetbegovićevog susreta s Vučićem. Da im je on uistinu lider, ne bi se tome protivili. Bakir pristajući na susret s Vučićem u svojstvu lidera Bošnjaka također legitimira i Vučića kao lidera svih Srba. Time i budućnost Srba iz BiH dodatno veže za Srbiju, samim tim i bh. teritorij koji dominantno nastanjuju Srbi. Srpsko-bošnjački dijalog zbog čijeg navodnog otpočinjanja Bakir, između ostalog, i ide u Beograd nije ništa drugo nego floskula kojom se već preko jedne decenije pokušavaju legitimirati vaninstitucionalna odlučivanja o Bosni i Hercegovini. Odlučivanja u četiri oka, između takozvanih lidera naroda", poručila je Ćudić.

Ističe da će Izetbegović odlaskom na sastanak poniziti i sebe, a ne samo državu i Bošnjake.

"Ako se već vidi, bez obzira na iracionalnost tog pogleda, kao lidera Bošnjaka, onda je u duboko neravnopravnoj poziciji s Vučićem. S obzirom na to da Bakir ide u Beograd svjestan da će Vučić govoriti i u ime gotovo trećine stanovništva Bosne i Hercegovine, onda bi Bakir trebao govoriti, u najmanju ruku, i u ime Bošnjaka Sandžaka. Naravno, to se ne može desiti jer Izetbegović je u stanju osigurati liderstvo samo u svojoj stranci, ako i tu. On to ne može uspostaviti ni među Bošnjacima u BiH, a kamo li u drugim zemljama", kazala je.

Izetbegović je jučer u programu FTV-a kazao da mu neće biti problem da ode u Beograd ukoliko će razgovor riješiti konflikt. Ćudić to vidi kao spašavanje Dodika onoga što će uslijediti ukoliko ne povuče ručnu.

"Sve je još više ponižavajuće kad se vidi na kakve kompromise pristaje. U obrazloženju svog odlaska Izetbegović pokazuje kristalno jasnu svijest o tome da je jedan od Vučićevih ciljeva spašavanje Dodika od nemilosti međunarodne zajednice. Ako je zaista spreman ići da priča o tome, makar na to i ne pristao, onda je spreman i na mnogo gore stvari, uključujući i rušenje države. Spašavanje Dodika ustvari i može ići samo u korist disolucije BiH", rekla je.

U svojoj reakciji na Izetbegovićev odlazak ona navodi i da će lider SDA na taj način samo pomoći Vučićevom imidžu mirotvorca.

"On će svojom posjetom u očima iste te međunarodne zajednice koja je Dodiku prijetnja Aleksandra Vučića učiniti najvećim mirotvorcem na Balkanu. Čovjeka koji okuplja strane na rubu sukoba i smiruje ih pričom o ekonomskoj i kulturnoj saradnji, gradnji autoputeva i sličnim dimnim zavjesama za prikrivanje njegovog ratnohuškačkog djelovanja. Takvo Vučićevo djelovanje odvijalo se i jučer u Banoj Luci, netom prije nego će Bakir potvrditi svoj odlazak u Srbiju", napisala je ona.

Osim Sabine Ćudić, na Izetbegovićevu najavu odlaska u Beograd, burno su reagovali mnogi opozicionari poručivši mu da je sastanak pogrešan iz više razloga. Na društvenim mrežama također nije dobio podršku javnosti, najviše zbog toga što bi time pokazao plemensko, deinstitucionalno ponašanje.