BiH
0

Čubrilović: Vučiću će biti omogućeno da se obrati NSRS

FENA
Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
Premijer Srbije Aleksandar Vučić još nije zatražio obraćanje Narodnoj skupštini Republike Srpske u vezi s usvojenom odlukom o referendumu u tom bh. entitetu o Sudu i Tužilaštvu BiH, potvrdio je danas predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

On kaže da, ako Vučić bude htio da se obrati parlamentu RS-a to će mu biti i omogućeno.

Čubrilović je podsjetio da su se u Narodnoj skupštini Republike Srpske obraćali visoki zvaničnici te ocjenjuje da bi bilo dobro da to uradi i Vučić.

Aleksandar Vučić je još prošlog mjeseca tokom sastanka s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom zamolio uime Srbije da se još jednom razmotri odluka o referendumu u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Dodao je također da je spreman da, ukoliko Dodik to bude tražio, "pomognemo u iznošenju dodatnih argumenata koji bi doprinijeli lakšem sagledavanju cjelokupne situacije".

"Spreman sam da to uradim i ako treba pred poslanicima u RS-u", rekao je tada Vučić.

Narodna skupština Republike Srpske donijela je 15. jula, na prijedlog predsjednika RS-a Milorada Dodika, odluku o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Odluka još nije stupila na snagu, jer se čeka konačan stav Ustavnog suda RS-a nakon što su na nju veto stavili delegati Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a.