BiH
68

Vučić: Zamolio sam Dodika da ponovo razmotri odluku o referendumu

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Srbije Aleksandar Vučić danas su se sastali u Beogradu.

Razgovarano je o saradnji manjeg bosanskohercegovačkog entiteta i susjedne Srbije, ali i o događajima koji su se prošle sedmice desili u Potočarima.

Premijer Srbije je istakao zahvalnost Dodiku zbog shvatanja njegovih stavova dodavši kako "Srbija vjerovatno ne bi postojala bez RS, a ni RS ne bi postojala bez Srbije".

"Saglasni smo da je neophodno održati mir u regionu i u BiH, naveo je Vučić.

Dodik je iskoristio priliku kako bi događaj u Potočarima nazvao pokušajem linča na premijera Srbije. Za incident je optužio člana predsjedništva Bakira Izetbegovića i Nasera Orića za kojeg tvrdi da je boravio na komemoraciji i 11. jula.

Predsjednik manjeg bh entiteta je istakao kako su građani RS-a uznemireni de da se situacija u BiH mora završiti izjavama naroda, aludirajući na referendum o državnom pravosuđu.

"Nije Republika Srpska protiv BiH, ali jeste protiv nametnutih rješenja", rekao je Dodik koji je dodao se referendumom ne poziva na rat, već na demokratsko izjašnjavanje. S druge strane, Vučić je predsjednika RS-a zamolio da razmotri odluku o najavljenom referendumu.

"Zamolio sam u ime Srbije da samo još jednom razmotre odluku. Zahvalan sam što poštuje to viđenje Srbije za koje mislim da je u ovom trenutku cjelovito, sveobuhvatno i ozbiljno", rekao je Vučić, a prenosi Tanjug.