{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Čubrilović: Poštujemo Ustavni sud BiH, pripremamo izmjene Zakona o praznicima

S
22.7.2016. u 12:57
2
21
Čubrilović: Poštujemo Ustavni sud BiH, pripremamo izmjene Zakona o praznicima
2
Čubrilović: Poštujemo Ustavni sud BiH, pripremamo izmjene Zakona o praznicima
Nebojša Čubrilović, predsjednik NSRS-a
Narodna skupština Republike Srpske uputila je danas Ustavnom sudu BiH odgovor na pitanje šta je učinjeno po odluci ovog suda u vezi sa 9. januarom kao Danom Republike, rekao je predsjednik parlamenta Srpske Nedeljko Čubrilović.
Čubrilović je rekao da je parlament RS u svom odgovoru podsjetio Ustavni sud na zahtjev upućen 17. juna za preispitivanje odluke suda, a o kojem se Ustavni sud nije izjasnio.

"Narodna skupština je zahtjev podnijela u utvrđenom roku i očekujemo da Ustavni sud preispita i stavi van snage odluku o Danu Republike Srpske - 9. januaru", rekao je Čubrilović novinarima u Banjoj Luci.

On je podsjetio da je Narodna skupština donijela odluku o održavanju referenduma o Danu Republike i odluku o imenovanju komisije za provođenje referenduma.

"Čekamo da vidimo hoće li neko da reaguje iz klubova naroda na povredu nacionalnog interesa i potom izjašnjenje Vijeća za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske", rekao je Čubrilović, ističući da ima dovoljno vremena da se sve pripremi i referendum održi.

On je dodao da je nakon odluke Ustavnog suda BiH o ukidanju 9. januara kao Dana Republike formiran ekspertski tim koji je pripremio i poslao apelaciju Ustavnom sudu BiH na tu odluku.

"Potrošeno je mnogo vremena da se to uradi na najkvalitetniji način i mislim da je korektno od Ustavnog suda BiH da se izjasni o sudbini naše apelacije, na šta smo ih ponovo podsjetili dopisom koji smo danas uputili", rekao je Čubrilović.

On je naglasio da iz izjava bošnjačkih političara i intelektualaca proizilazi da problem nije Dan Republike, nego to što je riječ o 9. januaru, danu kada se obilježava nešto što se dogodilo prije Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Oni žele da dokažu da Republika Srpska nije postojala prije Dejtona. A ako nije postojala, ko je onda svoj suverenitet unio u zajedničku državu u Dejtonu - unijeli su ga entiteti, a nije bilo obrnuto", rekao je Čubrilović.

On je naglasio da treba uvažavati činjenicu da je RS, kao i Federacija BiH, u jednom dijelu potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma, a da zbog toga odluka Ustavnog suda BiH o Danu Republike nije pravna nego politička, donesena iz političkih razloga i po političkim instrukcijama.

"Republika Srpska će kao legalista poštovati odluke suda, zato ćemo Ustavni sud obavijestiti i da pripremamo izmjene zakona o praznicima koji bi do kraja godine trebalo da se nađe u skupštinskoj proceduri", rekao je Čubrilović, ističući da je to poštovanje suda.

Čubrilović je dodao da se Narodna skupština, poštujući odluke suda, ponaša onako kako zakoni nalažu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: