Oko 330.000 uzoraka
8

CryoSave s poljskom firmom potpisao ugovor o prijenosu matičnih ćelija još u februaru

M. N.
Banka matičnih ćelija CryoSave koja je pod istragom švicarskih vlasti zbog prebacivanja dragocjenog materijala bez dozvole roditelja, potpisala je ugovor s poljskom firmom PBKM Famicord Group još u februaru ove godine.
Kako se navodi u saopćenju Famicorda, u njihove laboratorije sigurno je prebačeno oko 330.000 uzoraka matičnih ćelija.

"Ovaj ugovor je standardno rješenje na polju banki matičnih ćelija. Uzorci koji su prebačeni u naše laboratorije bit će čuvani nekoliko godina, a ovaj period se može i produžiti. PBKM laboratorije garantuju najveći kvalitet i sigurnost skladištenja bioloških uzoraka. Većina ih je akreditovana u međunarodnim institucijama. Klijenti CryoSavea koji žele provjeriti da li su njihovi uzorci prebačeni kod nas trebaju se registrovati na www.famicord.eu", saopćeno je iz kompanije.

Roditelji u BiH obaviješteni su tek u ovom mjesecu, dok u drugim zemljama tvrde da uopće nisu dobili obavijest i da su sve saznali iz medija nakon što je Ministarstvo zdravstva Švicarske oduzelo licencu CryoSaveu i pokrenulo istragu. Srbijanski advokat Rastko Petković, koji se bavi ovom problematikom, savjetovao je roditelje da budu strpljivi i sačekaju informacije, dok je one kojima je potreban hitan medicinski otpust ćelija zbog medicinskog tretmana djeteta kazao da se odmah obrate Famicordu zahtjevom pod naslovom "REQUEST FOR MEDICAL RELEASE OF CBU FOR MEDICAL TREATMENT".

Prema saznanjima njegove advokatske kancelarije, u prvoj polovini ove godine zaključeni su pravni poslovi koji su imali za posljedicu prijenos uzoraka krvi iz pupčane vrpce djece čiji su roditelji zaključili ugovore sa CryoSaveom u periodu od 2006. do 2018. godine. Prenošenja su se odnosila na skladišta CryoSave koja su se nalazila u Švicarskoj, Belgiji, Holandiji i drugim evropskim državama. Prema posrednim i još uvijek neprovjerenim informacijama, najveći broj ovih uzoraka (98-99%) je uspješno transportovan u skladišta banke PKBM (Famicord) u Poljskoj. Određeni broj skladišta CryoSavea, koja su pod kontrolom podizvođačkih kompanija, nisu dozvolila transport uzoraka zbog dugovanja koja CryoSave ima prema njima.

"Jedan dio ovih uzoraka ne posjeduje potrebnu medicinsku dokumentaciju zbog propusta u radu CryoSavea. Moguće je da njihova dokumentacija bude kompletirana analizama koje provodi Famicord i o tome će navedena kompanija obavijestiti sve roditelje. Postoji mogućnost da uzorci uzeti tokom 2019. godine nisu prošli ni elementarne kvalitativne i laboratorijske analize u slučaju čega će njihova upotreba možda biti otežana ili će postupak izdavanja tih uzoraka biti usporen. Istovremeno, prema informacijama koje sam dobio od Famicorda, jedan manji broj 'svježijih uzoraka' (uzoraka djece rođene polovinom 2019. godine) još uvijek nije transportovan u Poljsku te se i dalje nalazi u skladištima CryoSavea i partnerskih kompanija", kazao je Karanović.

Problemi s kojim se suočavaju pojedini roditelji koji su pohranili matične ćelije svoje djece su ti da im nedostaje dokumentacija u vezi s analizom krvi roditelja, analiza uzorka, podaci u bazi podataka potrebni za uparivanje uzoraka s djecom, odnosno roditeljima s kojim je zaključen ugovor.

Pojedine porodice iz Srbije su već pokrenule postupak protiv CryoSavea u Švicarskoj.

CryoSave je pod istragom švicarskih vlasti koje su im nedavno oduzele licencu za rad. Predstavništvo u BiH davno je zatvoreno, a klijente iz naše zemlje i Crne Gore upućivali su na Srbiju. Međutim, predstavništvo i u toj zemlji je zatvoreno. Brojevi telefona koji su istaknuti na njihovim web stranicama nisu u funkciji.

U saopćenju Ministarstva zdravstva Švicarske navodi se da je CryoSave prekršio zakone te zemlje te da im je zbog toga ukinuta licenca. Uzorke matičnih ćelija prebacivali su u druge firme na skladištenje bez dozvole roditelja. U toku je istraga kojom će biti utvrđeno da li je Cryo Save pohranjivao uzorke na ispravan način.